Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Halsema komt met 'escalatieladder' voor maatregelen in Amsterdam

Escalatieladder. Wij hadden van zulk jargon eerlijk gezegd nog nooit gehoord, maar het ding wordt uit de mottenballen gevist. En wel door Femke Halsema. De burgemeester waarschuwt maar vast dat er vroeg of laat echt ingegrepen gaat worden, als het aantal coronabesmettingen blijft stijgen.

18 augustus 2020 - 21:50
escalatieladdercar
Hopelijk kunnen we binnenkort weer aanschuiven in de rij! © De Brouwer

Amsterdam geldt samen met Rotterdam als een van de brandhaarden binnen Nederland. In zekere zin is dat logisch omdat het de twee grootste steden zijn, maar logica betekent ook weer niet dat je alles maar op z'n beloop kunt laten. Halsema vindt de tijd rijp om Amsterdammers te waarschuwen.

De veiligheidsrisico waar Amsterdam onder valt hoopt het aantal bezoeken van toeristen en dagjesmensen te verminderen, terwijl Halsema aankondigt dat er strengere controles in horeca en zalencentra worden uitgevoerd. Is er iets loos, dan blijft het straks niet meer bij waarschuwen. Nee, er wordt sneller tot sluiting overgegaan.

Wat we kunnen verwachten als het aantal coronabesmettingen maar blijft stijgen, staat allemaal op de escalatieladder. Het dragen van een mondkapje kan overal in de hoofdstad verplicht worden, net als het sluiten van horeca om middernacht (of eerder) en ook het beperken van het maximaal aantal personen bij samenkomsten tot dertig behoort tot de opties.

Daar wordt het interessant: als die beperking weer wordt geïntroduceerd, heeft dit ook gevolgen voor het aantal supporters dat welkom is in de Johan Cruijff Arena. Als er te veel stapjes op de escalatieladder worden gezet, lijkt het voor Ajax een moeilijk verhaal te worden om de tribunes (deels) te vullen.

Dit tenzij er een uitzondering wordt gemaakt, maar ja... Hoe groot is die kans? Premier Mark Rutte gaf eerder op de avond ondanks strenge woorden aan dat hij het prima vindt als er bijeenkomsten, concerten of evenementen worden georganiseerd, zolang de afspraak van 1,5 meter afstand houden maar overeind blijft.

Hoe dan ook, er zit niets anders op dan afwachten. Een eerste aanwijzing volgt in aanloop naar Ajax - Hertha BSC van dinsdag 25 augustus. Zijn er dan supporters welkom, net als bij het oefenpotje tegen FC Utrecht of wordt het net als bij Ajax – RKC een lege en desolate Johan Cruijff Arena?

We zijn ontzettend benieuwd en weten op voorhand dat de gemeente geen halve maatregelen neemt, want ook De Bijenkorf moet 'gewoon' zo'n twee weken dicht. Voor horeca dreigt bij excessen zelfs een sluiting van vier weken. Het is dus menens.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >