Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Cruijff analyseert Chivu en Ajax na Arsenal-thuis (2003)

Soms pak je effe snel een biertje of een bakje nootjes tijdens analyses of zet je de kijkbuis uit. Toch bleven veel mensen hangen als Johan Cruijff bij de publieke omroep aanschoof om zijn zegje te doen. Zo ook in 2003, na een 0-0-gelijkspel tegen Arsenal in de Champions League.

09 juni 2020 - 11:36

Het laatste fluitsignaal van arbiter Valentin Ivanov klinkt en de regie van de NOS schakelt kort erna terug naar Jack van Gelder. De presentator bespreekt de puntendeling met niemand minder dan Cruijff. De logische vraag aan de man wiens naam het Ajaxstadion inmiddels draagt: “Johan, wat is je conclusie?”

“Zeker niet ontevreden. Er is over het algemeen goed gespeeld,” is Cruijff positief over de jonge ploeg van Koeman, die een week eerder nog met 1-1 gelijkspeelde op Highbury (doelpunt Nigel de Jong). Toch is er altijd ruimte voor verbetering en dus stipt Cruijff wat acties van aanvoerder Chivu (“Tjivu”) aan.

“Wat hij doet gebeurt vaak,” stelt Cruijff, terwijl de beelden worden gestart. “Voetballers willen vaak rustig spelen en laten dan een bal op zich afkomen. Hier – en zoals dit ook – dan ga je lopend voetballen... Een bal op je af laten komen of lopend voetballen is het allermoeilijkste dat er is.”

“Daar heb je zo verschrikkelijk veel kwaliteit voor nodig. Er zijn er maar heel weinig op de wereld wie dat gegeven zijn,” klinkt de analyse, waarna een verhandeling volgt waar geen speld tussen is te krijgen.

“Je moet altijd proberen het baltempo hoog te houden. Als jij een bal hard inspeelt, dan heb je automatisch de attentie van degene wie ‘m gaat ontvangen. Speel je een bal langzaam in, dan is die ander ook langzaam in zijn handeling. Dat wil zeggen: als hij de bal krijgt, ken je fouten maken, nou dat zie je hier dus ook twee keer. Daar waar geen druk is, verkijkt-ie (Chivu) zich.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >