Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa heeft geen idee hoe startbewijzen voor CL te verdelen...

De voetballerij is gehuld in een flinke stofwolk. Al dat stof zorgt voor veel onduidelijkheid en het zal nog wel een tijdje duren voordat dit is neergedaald. Ondertussen breekt de Uefa zich het hoofd: hoe kunnen clubs zich kwalificeren voor seizoen 2020/2021 van de Champions League? Gedoe!

11 mei 2020 - 15:43
clplannenuefacar
Volgt er in 2020 ook een explosie van vreugde als de CL is bereikt...? © Pro Shots

Het was vroeger allemaal zo simpel. De Champions League was een echte competitie tussen de kampioenen van Europese competities, maar die tijden behoren tot het verleden. Tegenwoordig bestaat de minderheid van de deelnemers uit kampioenen. Sterker nog...

Er zijn zelfs flink wat niet-kampioenen die wel rechtstreeks toegang krijgen tot het hoofdtoernooi, terwijl titelhouders zich moeten zien te kwalificeren via de voorronde. Ajax weet er alles van. De laatste twee keer lukte het, maar moet er nu een derde succesvolle voorronde volgen?

Dat zou zomaar kunnen. Ajax lag op koers voor een direct startbewijs voor de Champions League, maar dan moet de winnaar wel uit één van de grote competities komen en zich op reguliere wijze plaatsen voor de volgende editie. Dit gebeurt normaal gesproken bijna altijd.

Maar ja, normaal gesproken... Wat is er nu nog normaal? Niets! De start van de groepsfase is zelfs al uitgesteld naar medio oktober, maar eerst moeten er startbewijzen worden verdeeld. Maar hoe? Het huidige toernooi is nog niet eens uitgespeeld, want dat is gestrand halverwege de achtste finales.

Kortom, dit zorgt voor ellende, gedoe en problemen. Op basis van directe startbewijzen worden 24 tot 26 van de 32 startplekken gevuld, de overige plekken worden 'verloot' via de voorronde. Maar kan die voorronde wel worden gespeeld? Dat is nog maar zeer de vraag. Er staat in Frankrijk en Nederland al tot 1 september een streep door nationale voetbalduels, om maar iets te noemen.

Een werkgroep van de Uefa werkt volgens The Times aan allerlei noodscenario's. Het kan zomaar gebeuren dat de voorronde straks niet bestaat uit een heen- en terugwedstrijd, maar één enkel duel op een neutrale locatie. Een andere optie is om de kampioenen zonder rechtstreeks startbewijs – waaronder dus Ajax – een voorronde te laten spelen of de complete voorronde zelfs te schrappen.

Dit zou betekenen dat AZ met lege handen achter blijft, net als diverse andere nummers twee, drie en vier uit andere competities. Deze benadeelde clubs kunnen vervolgens compensatie tegemoet zien, maar dat is natuurlijk niet wat je wilt. En dat terwijl AZ het al oneens is met de huidige gang van zaken...

“We willen niks liever dan de deelnemers aan de Champions League bepalen op basis van sportieve gronden, maar dit moet wel mogelijk zijn. Uiteindelijk bepaalt het coronavirus hoe het zal gaan,” aldus Lars Christer-Olsson, de voorzitter van een samenwerkingsverband tussen verschillende Europese nationale competities.

Dit klinkt als veel gedoe in aanloop naar een nieuwe editie van de Champions League, terwijl het huidige toernooi nog niet eens is afgerond. Het lijkt erop dat het voor Ajax voordelig is als het tot een herstart komt. Al kunnen we ook bij een herstart niet garanderen dat er zekere promotie naar een rechtstreeks startbewijs volgt. Als de voorronde zelfs helemaal wordt geschrapt, lijken de Ajacieden juist op pole-position te staan voor een overgebleven startbewijs dankzij de vele verzamelde Uefa-punten.

Overigens is het probleem voor de Europa League nog vele malen groter, omdat voor het tweede toernooi slechts 17 van de 48 clubs zich direct plaatsen voor de groepsfase. Er moeten in aanloop naar 27 mei dan ook nog veel knopen worden doorgehakt. En waar gehakt wordt, vallen spaanders.

Die datum van 27 mei is trouwens geen toeval. Nee, dan wil de Uefa duidelijkheid hebben.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >