Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rechter geeft Cambuur en De Graafschap ongelijk in strijd om promotie

De eredivisie bestaat volgend seizoen 'gewoon' uit achttien clubs. Daar is niets geks aan, maar SC Cambuur en De Graafschap hadden gehoopt dankzij de rechter alsnog te kunnen promoveren. De nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie hebben hun kort geding echter verloren.

14 mei 2020 - 19:19
krotgedingongelijkcar
Het lijkt er niet op dat Ajax in de eredivisie richting Vijverberg hoeft. © Pro Shots

We weten allemaal hoe het zit: als gevolg van het gestaakte coronaseizoen besloot de KNVB geen promotie en degradatie toe te passen. Een mazzeltje voor ADO Den Haag en RKC Waalwijk, maar een divisie lager tevens een hard gelag voor koploper Cambuur en De Graafschap.

De geslagen marges waren stukken groter dan een verschil in doelsaldo, maar dit alles is voor de rechter niet van belang. Cambuur en De Graafschap leden bij de kortgedingrechter hun grootste nederlaag van het seizoen. Er lijkt nu definitief een streep te staan door vrijwel zekere promotie.

“We hebben het hier over het recht op promotie na afloop van de competitie. Na afloop van de competitie... Daar is geen sprake van,” luidde de motivatie voor het vonnis. “Het besluit van de KNVB is verdedigbaar vanwege het aantal nog te spelen wedstrijden.”

“Het zou ook verdedigbaar zijn geweest als de KNVB had beslist dat er wel kon worden gepromoveerd en gedegradeerd. De aangevoerde argumenten om het besluit terug te draaien, gaan niet op. De eis moet daarom worden afgewezen,” vervolgde de rechter.

De rechter vindt ook dat beide clubs onvoldoende duidelijk hebben gemaakt waarom er een nieuwe ledenvergadering moet komen. Cambuur en De Graafschap hoopten door een ledenvergadering ook buiten de rechtszaal om de beslissingen van de KNVB te kunnen herroepen, maar het lijkt er nu op dat het tweetal clubs klem is gezet.

Het kan zijn dat er nog een hoger beroep volgt. Dat wordt eventjes afwachten. Zo op het eerste oog lijkt de uitspraak ook slecht nieuws voor FC Utrecht en AZ, waar mensen nog naar dingen kijken. Ook die clubs zijn het oneens met de gang van zaken van de KNVB.

Maar ja...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >