Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar: 'Geen kampioen is jammer, maar begrijpelijk'

Het was een historische dag voor het Nederlandse voetbal. Een dag vol polderen en achterkamers met voor Ajax als resultaat dat het als eerste eindigt, maar geen kampioensschaal krijgt uitgereikt. Algemeen directeur Edwin van der Sar snapt dit wel.

24 april 2020 - 20:08
sar-12001
Ajax onthield zich van stemmen over promotie en degradatie. © De Brouwer

Het was een bijzonder dagje voor het Nederlandse voetbal en het laatste woord over de slijtageslag is ongetwijfeld nog niet gesproken. Er zijn veel mensen in het wereldje boos of teleurgesteld. Van der Sar reageert op het digitale huis van Ajax rustig op een bewogen dag.

Wat vindt hij ervan dat Ajax niet officieel is uitgeroepen tot landskampioen? “Spelers willen kampioen worden en als club wil je dat ook,” stelt Sar met een glimlach. “We stonden het hele jaar bovenaan, dus natuurlijk is het dan jammer dat je niet tot kampioen wordt uitgeroepen. Maar in de huidige situatie is dat wel begrijpelijk. Er zijn veel belangrijkere zaken dan voetbal.”

En hoe zit het met deelname Champions League nu Ajax als nummer 1 is geëindigd? Van der Sar: “Of we rechtstreeks de Champions League ingaan, is afhankelijk van of het toernooi wordt uitgespeeld en of de uiteindelijke winnaar zich ook via de reguliere competitie plaatst voor de Champions League. Zoals het er nu naar uitziet, moeten we nog steeds een voorronde spelen.”

En daarin schuilen dus nog veel onzekerheden. Het wel of niet uitspelen van de CL kan van invloed zijn op het volgende toernooi. Die haken als het ware in elkaar. Het lijkt voor Ajax dus voordelig als het huidige toernooi wordt afgemaakt. Hoe het precies verder gaat, is dus nog even koffiedik kijken.

Hoe dan ook, als Ajax uiteindelijk in de CL of Europa League terechtkomt, vindt de KNVB dat de club net als de andere Nederlandse Europese deelnemers de ‘zware morele verplichting’ heeft om 25 procent van de startpremie te gebruiken voor het algemeen belang van het Nederlands voetbalbond.

Van der Sar heeft daar desgevraagd ook een mening over: “Ons standpunt is dat we clubs moeten helpen. Marc Overmars repte eerder al over een noodfonds en ik vertelde Erik Gudde dat we mee willen helpen. Het is logisch dat we als grootste club van Nederland de bedrijfstak en andere clubs moeten helpen om te kunnen overleven, terwijl we het zelf ook moeilijk gaan krijgen.”

Dat laatste wordt nog wel eens vergeten, omdat alles en iedereen buiten Ajax denkt dat de club oneindig diepe zakken heeft, maar zo is het natuurlijk ook niet.

Van der Sar: “Ajax wordt ook geraakt. Dat we ons stadion een poos niet kunnen vullen met supporters gaat ons tientallen miljoenen euro kosten. Tot 1 september is er geen voetbal. De eerste periode van het nieuwe seizoen spelen we waarschijnlijk zonder publiek. Dat heeft een enorme impact op de clubs in Nederland en dus ook op Ajax. En we moeten ook nog maar zien of we het hoofdtoernooi van de CL halen.”

Tot slot ging Van der Sar kort in op de klucht die vrijdag plaatsvond, want de KNVB peilde bij de clubs de stemmen of er wel of niet gedegradeerd of gepromoveerd moest worden. Ajax onthield zich van stemming, zo is nu officieel. “We hebben ons onthouden van stemmen over promotie en degradatie. We waren van mening dat de beslissing over dat vraagstuk bij de KNVB moest liggen.”

Uiteindelijk halen ADO Den Haag en RKC Waalwijk opgelucht adem. Tegen de stemverhouding in (16 voor, 9 tegen, 9 neutraal) besloot het bestuur van de KNVB dat het geen optie is om clubs te laten degraderen.

Slechts nieuws voor de afgetekende koploper SC Cambuur en nummer twee De Graafschap in de Keuken Kampioen Divisie. Zij blijven sowieso een niveau lager actief, ondanks de riante voorsprong.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >