Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Overmars: ‘We zijn bezig met noodfonds voor clubs in acute problemen’

De woorden van directeur spelerszaken Marc Overmars logen er woensdagavond niet om. Wat hem betreft gaat de stekker uit seizoen 2019/2020. Natuurlijk kleven daar gevolgen aan, maar Ajax wil volgens Overmars helpen waar het kan.

02 april 2020 - 07:52
Overmars-12003
Ajax is bereid mee te denken over oplossingen om anderen te helpen. © Pro Shots

De voetbalwereld ligt compleet op zijn gat door de uitbraak van het coronavirus. Voetbal is natuurlijk van ondergeschikt belang, maar toch levert het grote problemen op voor de betaaldvoetbalclubs. Zeker de wat kleinere clubs, die nu financieel gezien klap op klap krijgen.

En duidelijkheid over hoe lang het allemaal gaat duren is er nog amper. Voor veel clubs vallen de inkomsten van thuiswedstrijden weg en ook de horeca in stadions ligt volledig stil. Ook hebben veel mensen op kantoor tijdelijk geen werk meer. Het wordt voor veel clubs schrapen om het hoofd boven water zien te houden. Alle zeilen moeten worden bijgezet.

Ajax gaat de gevolgen van de coronacrisis financieel ook absoluut stevig voelen (denk maar aan transferinkomsten), maar vooral de kleine profclubs in Nederland raken serieus in de problemen. Overmars is zich hiervan bewust, maar voelt desondanks niks voor verder spelen in deze moeilijke tijden. Dit deelt hij in veel woorden met De Telegraaf.

“Start weer in een gezonde, nieuwe wereld als al het gedoe en gedonder voorbij is. Dat is wel zo respectvol naar alle mensen die nu op de intensive cares voor hun leven vechten.”

Het zijn stevige teksten uit de mond van Overmars, die zijn ogen niet sluit voor de consequenties. “Natuurlijk weten we dat er honderd gevolgen aan vastkleven als we nu een streep onder de competitie zetten. Maar die zitten ook vast aan het na 1 juli doorspelen. Wat denk je van Hakim Ziyech die vanaf die datum bij Chelsea onder contract staat?”

Maar als gezegd, Ajax komt er wel doorheen, hoe zeer ook de Amsterdammers de financiële gevolgen gaan voelen. Andere minder kapitaalkrachtige clubs komen echter veel dieper in de zorgen en Overmars stelt een reddingsboei te willen aanreiken. “We zijn er mee bezig om een noodfonds te maken voor alle clubs, zeker ook in de eerste divisie, die nu in acute problemen komen.”

“Uiteindelijk hebben wij die clubs ook weer hard nodig,” vervolgt Overmars. “Waarbij overigens wel aangetekend dat wij onze goede financiële positie, onze buffer, de afgelopen jaren zelf creëerden en van niemand cadeau kregen. We zijn bereid mee te denken over oplossingen om anderen te helpen. Hoewel het coronavirus ons tientallen miljoenen euro’s kost.”

Het is al met al bijzonder dat Overmars zich zo uitspreekt in de wakkere krant. Het is dan ook zeker interessant om te zien welk sneeuwbaleffect dit gaat hebben, want de Ajaxdirecteur stelt eveneens dat Ajax niet de enige club is die zo in de wedstrijd zit, maar bij andere clubs blijven de kaken voorlopig nog even op elkaar.

Overmars: “Vooralsnog hopen we op een gezamenlijk besluit. Het is nu duidelijk hoe wij erin staan: zorg voor rust bij de clubs. En richt je op de toekomst. Dat is na deze crisis al moeilijk genoeg. Ik weet dat heel veel clubs er ook zo over denken, gewoon duidelijkheid willen en vinden dat de Eredivisie niet meer moet worden uitgespeeld. De Eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf.”

Hoe het nu precies verder moet is de vraag. Overmars vindt dat Ajax – ook bij het stilleggen van de eredivisie – recht heeft op het beste Europese ticket. “We staan bovenaan en haalden de afgelopen seizoenen verreweg de meeste punten voor Nederland in Europa en bereikten de finale van de Europa League en de halve eindstrijd van de Champions League.”

Het kan zomaar zijn dat Ajax in die situatie alsnog één voorronde moet spelen om deelname aan het miljoenenbal van de Champions League veilig te stellen. En dus ook alle miljoenen die daarbij gegarandeerd komen kijken. Denk aan de flinke startpremie, de positie van de club op de coëfficiëntenlijst van de Uefa, televisie-inkomsten en kaartverkoop. Bij elkaar zo’n 40 miljoen euro.

“We zijn bereid om mee te denken over oplossingen om anderen te helpen. Hoewel het coronavirus ons tientallen miljoenen euro’s kost,” aldus Overmars. Een deel van de Europese inkomsten staat Ajax af aan de Eredivisie CV. Geld dat bedoeld is voor clubs die willen overstappen van kunstgras naar natuurgras. “Maar wat ons betreft gebruikt de eredivisie ons geld nu gewoon om clubs te helpen die dat nodig hebben,” stelt Overmars.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >