Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB schat schade op 400 miljoen euro en vraagt Den Haag om hulp

Helemaal niets uit Amsterdam! Maar volgt er wel een bijdrage vanuit politiek Den Haag? De KNVB hoopt dit nu er definitief een streep door seizoen 2019/2020 staat en het ook nog steeds twijfelachtig is hoe het allemaal verder moet. Daarom wordt er hulp gevraagd van de overheid.

27 april 2020 - 10:51
guddebriefknvbcar
Tussen alle perikelen door had Gudde ook nog tijd om een brief te schrijven. © Pro Shots

Allerlei partijen en branches die door de coronacrisis worden getroffen, kijken naar het kabinet in de hoop dat er op z'n minst een beetje hulp komt. Na een weekje of zes besluit nu ook de KNVB eens richting het Binnenhof te knipogen om te zien wat er mogelijk is.

De totale schade voor het profvoetbal wordt geraamd op 300 miljoen euro – een post die zelfs nog kan oplopen tot 400 miljoen euro – en nergens kan worden gegarandeerd dat het hierbij stopt. De KNVB kijkt overigens niet direct richting kabinet, want er worden ook onderlinge afspraken gemaakt.

Zo is het de bedoeling dat er een noodfonds wordt opgericht, waaraan onder meer hoofdsponsor ING belooft bij te dragen, terwijl er ook wordt gekeken naar de clubs die Europees voetbal spelen. De deelnemers zijn volgens de KNVB 'moreel verplicht' om een deel van hun startpremies af te staan.

Die startpremie kan in het geval van Champions League-deelname voor Ajax wel eens dik door de 30 miljoen euro gaan, maar de recordkampioen is niet echt van plan om hier een kwart van af te dragen. Een bijdrage vindt Ajax prima, maar 25 procent inleveren? Dat is een beetje veel. En al helemaal om clubs te redden die normaal hun neus ophalen voor alles wat Amsterdams is.

“Wij luiden de noodklok over de gevolgen voor onze sector. Wij vragen u om samen met ons te zoeken naar creatieve, reële en beschikbare oplossingen voor het betaalde voetbal,” schrijft Eric Gudde in een brief aan de overheid. De brief van de directeur betaald voetbal is in handen van de NOS.

Gudde beseft dat het profvoetbal niet alleen maar zijn handje kan ophouden en dat het ook zelf zal moeten inleveren. “Taboes worden hierbij niet geschuwd,” kondigt hij alvast aan. Het punt is dat er in de voetballerij allerlei verplichtingen doorlopen, terwijl de inkomsten opdrogen. En dit blijft nog een tijdje zo, aangezien er voorlopig geen supporters welkom zijn in stadions.

Ondertussen moeten er wel salarissen worden betaald, stadions worden gehuurd en ga zo maar door. Ook de transferinkomsten gaan omlaag. Je kunt natuurlijk niet vooraf bepaalde transfers begroten, maar normaal gesproken druppelden de ongekende bedragen die hogerop werden uitgegeven altijd netjes naar beneden, waardoor de voedselketen in stand bleef.

Dat wordt nu een moeilijk verhaal, waardoor de geschatte schade van 300 miljoen euro best wel eens kan oplopen tot 400 miljoen euro. Er gelden strenge regels in de Nederlandse voetballerij, maar wie kan hier tegenop? Nou, niet de volledige eredivisie en al helemaal niet de complete Keuken Kampioen Divisie.

En precies daarom stuurt de KNVB deze brief. “We moeten ervoor waken dat we het Nederlandse betaalde voetbal niet gaan isoleren binnen Europa. Dit zou de sportieve positie van Nederlandse clubs voor een langere periode ernstig schaden,” besluit Gudde.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >