Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB gaat pas in uiterste geval over tot spelen zonder publiek

Al het voetbal in Nederland tot en met 31 maart is afgelast. Hoe het daarna verder moet? Er is nu niemand die het weet. De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus moeten eerst maar eens duidelijk worden. Pas daarna valt er een zinnig woord over te zeggen, maar wat wel al zeker is: spelen zonder publiek is voor de KNVB de laatste optie.

12 maart 2020 - 17:21
zonderpublieklaatsteoptiecar
We kunnen alleen maar hopen dat er geen plaatjes van lege tribunes volgen. © De Brouwer

Het gaat voorlopig om twee speelronden die door de KNVB uit het programma zijn gehaald, maar kan de eredivisie daarna worden hervat? Wij weten het niet, de KNVB weet het niet, er is niemand die dit weet. Er valt op dit moment niet te voorspellen of er begin april weer gevoetbald kan worden.

Een geluk bij een ongeluk is dat er eind maart al een interlandperiode stond ingepland, waardoor de afgelasting voor nu beperkt blijft tot twee complete speelronden. Aangezien er geen Nederlandse clubs meer actief zijn in Europa, is er best ruimte om twee speelronden doordeweeks in te halen.

De komende dagen wordt in kaart gebracht wanneer de uitgestelde speelronden precies kunnen worden ingehaald, meldt de KNVB. Wie weet is het een beter idee om eerst in kaart te brengen wat het coronavirus de komende dagen precies doet, maar goed. Een klein beetje vooruitdenken kan ook geen kwaad.

“Zolang er ruimte in het competitieprogramma is om wedstrijden uit te stellen, houdt de KNVB vast aan het spelen van de wedstrijden met publiek. Pas in het laatste stadium van de competitie, als er echt niet meer geschoven kan worden, dan komt het noodmiddel van spelen zonder publiek in beeld,” lezen we verder in de verklaring van de KNVB.

Er staat voor de komende drie weken ook een streep door het amateurvoetbal. Pas in april kan de balans worden opgemaakt en tot die tijd doemen er waarschijnlijk vooral vragen op. Kan er 1 april bij wijze van spreken direct worden gevoetbald, trainen elftallen in de tussentijd door of moet echt iedereen thuisblijven en valt er überhaupt wel een speelschema op te stellen?

Het lijkt enigszins optimistisch om dit alles binnen enkele dagen uitgeplozen te hebben, maar zelfs als dat lukt doet de KNVB een beroep op de flexibiliteit van alle denkbare betrokken partijen. Dit kunnen we nu al opmaken uit de woorden van directeur betaald voetbal Eric Gudde.

“Deze maatregelen brengen voor de voetbalwereld echter ook grote organisatorische, sportieve en financiële uitdagingen met zich mee. In de toekomst zal de voetbalsector een beroep moeten doen op de hulp van de overheid en autoriteiten om de organisatorische kwesties, maatschappelijke effecten en economische uitdagingen voor de gehele sector te kunnen ondervangen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >