Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heerenveen roept Ajacieden op: 'Te gast oké, maar provoceren nee'

Ajax gaat zaterdagavond op bezoek bij sc Heerenveen in het Abe Lenstra stadion en wordt vergezeld door 1250 Ajaxsupporters in het uitvak. Toch zitten er altijd plukjes Ajacieden op de thuisvakken en dus gooien de Friezen er een oproep uit.

06 maart 2020 - 10:17
heerenveen-1200
In Heerenveen zitten er altijd Ajacieden tussen het thuispubliek. © De Brouwer

De club stelt op de eigen website veel waarde te hechten aan veiligheid, gastvrijheid en toegankelijkheid. Bezoekers met sympathieën voor Ajax worden dan ook niet geweerd, maar hou je koppie erbij, zo wordt verzocht. De oproep luidt letterlijk: “Voor de wedstrijd tegen Ajax roepen wij iedereen op de wedstrijd samen met respect te beleven. Te gast? Oké, maar provoceren? Nee.”

We maakten het al vaak mee bij een Ajaxdoelpunt in het Abe Lenstra: het uitvak gaat uit zijn dak, maar op de thuisvakken wordt een treffer van Ajax eveneens vaak door menigeen met enthousiasme begroet.

In Heerenveen vinden ze dat prima, maar men vraagt die gastvrije houding niet te misbruiken. “We verwachten wederzijds respect en dat men zich gedraagt, zoals het een goede gast betaamt.”

Verder: “We beseffen en respecteren dat ook neutrale toeschouwers en Ajax-aanhangers uit de regio in ons stadion zullen zitten. Juichen bij een doelpunt hoort er uiteraard bij en wordt getolereerd als men daarna gewoon weer gaat zitten.”

De club voegt eraan toe dat het maken van vervelende hand- en armgebaren, het uitdagen, bedreigen of uitschelden van supporters als provocerend wordt ervaren. En terecht.

Het is heel simpel: gewoon normaal doen. Dat is wat de Friezen vragen en dat lijkt ons een werkelijk uitstekend idee. Ga maar na, omgekeerd zouden wij hetzelfde verwachten van gasten in de Johan Cruijff Arena.

De huidige nummer tien van de eredivisie vraagt supporters op thuisvakken verder om geen clubuitingen van Ajax te dragen in de thuisvakken en de sponsorruimten. De club stelt dan ook bezoekers bij de ingangen gevraagd kan worden om shirts of sjaals van Ajax uit of af te doen.

Overigens is het duel tussen Heerenveen en Ajax volledig uitverkocht als het eerste fluitje om 20.45 uur klinkt. Dan merken we snel genoeg of er überhaupt een reden komt om te juichen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >