Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Utrecht - Ajax

Eigenlijk willen we maar één ding weten: haalt Ajax de KNVB-bekerfinale ten koste van FC Utrecht…? Het antwoord op die vraag weten we woensdagavond laat pas. Tot die tijd serveren we hieronder drie dingen uit die je moet weten over deze halve finalestrijd.

04 maart 2020 - 07:50
babel-1200-utrecht
FC Utrecht - Ajax stonden in 2012 (0-3) voor het laatst tegenover elkaar in bekerverband. © Ajax Images

Aanknopingspunten richting nieuwe finaleplaats
We gooien er even een cliché uit met de volgende paar woorden: we zitten in de hoek waar de klappen vallen. Het is zaak om daar als de wiederweerga uit te komen om zicht te houden op een finaleplek. Daarvoor moeten de mannen van Erik ten Hag FC Utrecht op eigen bodem verslaan. Een lastige opgave, zeker nu, maar we proberen jullie vertrouwen op te vijzelen met wat aanknopingspunten. Zo zijn wij!

Ryan Babel was er al bij toen FC Utrecht en Ajax voor het laatst tegenover elkaar stonden in bekerverband. We moeten een eindje terug, naar 26 september 2012. Ook toen vond de wedstrijd plaats in de Domstad en waren de Ajacieden met 0-3 te sterk. De doelpunten werden die avond gemaakt door Tobias – kent u die nog, nog, nog – Sana, Christian Eriksen en Babel.

Sowieso heeft Ajax – normaal gesproken – weinig last van Utrecht in het bekertoernooi. De twee ploegen staan woensdag voor de zevende keer tegenover elkaar. De domstedelingen wonnen er daar slechts eentje van, de overige vijfmaal ging de volle buit richting Amsterdam. Sterker nog: FC Utrecht verloor tegen geen enkel team zo vaak in de vaderlandse beker als tegen Ajax.

Hebben we nog meer aanknopingspunten? Oh jazeker, het zijn allemaal slechts statistieken, maar als het ons een goed gevoel geeft, waarom dan ook niet? Van de laatste zevenmaal dat ons cluppie de halve finale haalde, lukte het liefst zes keer om de finaleplek in De Kuip te pakken.

Good old Klaas Jan Huntelaar is trouwens ook altijd aardig op schot tegen Utrechtse formaties. De ervaren aanvaller was viermaal trefzeker in zijn laatste zes confrontaties met die club. Ook in het bekertoernooi haalt Huntelaar goede cijfers. Hij staat daarin op veertien treffers, waarmee hij op de negende plek staat op de eeuwige topscorerslijst van het toernooi.

Zijn er ook statistieken te melden waardoor we mogelijk met een wat minder gevoel afreizen naar Galgenwaard? Absoluut, maar daar doen we vandaag maar even niet aan. Ha!

Wit-goud tegen groen-oranje
Tijdens het duel tussen FCUUUUUUUU en Ajax treden beide ploegen waarschijnlijk niet aan in het eigen klassieke thuistenue. Voor de Ajacieden is dat tamelijk logisch, aangezien zij op bezoek komen, maar ook de thuisploeg speelt vrijwel zeker in het derde tenue, dat waar mogelijk wordt gedragen tijdens bekerwedstrijden.

De kans is dus zeer aannemelijk dat FC Utrecht in maagdelijk wit aantreedt met gouden details op het wedstrijdshirt. De club wil met die gouden accenten verwijzen naar eerdere successen, zoals de bekerwinsten in 1985, 2003 en 2004. Hopelijk weet de thuisploeg woensdag diens status als cupfighter niet waar te maken en gaat groen-oranje met de finaleplek terug de bus in.

Ook bij FC Utrecht gaat het niet crescendo
Door alle malheur bij Ajax zou je bijna vergeten dat het bij de ploeg van trainer en voormalig Ajaxspeler John van den Brom ook niet echt lekker gaat, zeg maar. De coach zag zijn ploeg de laatste weken net zo goed ploeteren met een 2-1-verlies bij RKC Waalwijk als dieptepunt. Van den Brom bij RTV Utrecht: “Als we de energie leveren die we zondag leverden, dan zijn we een hele matige ploeg.”

Maar ja, iedereen weet ook: als Ajax op bezoek komt, dan wordt die energie plots wél geleverd. Zo gaat dat al jaren. Daarbij hebben ze in Utrecht ook gekeken hoe de ploeg van Ten Hag werd aangepakt door Getafe, Heracles en AZ.

Van den Brom: “AZ liet zondag zien hoe je Ajax moet benaderen om succesvol te zijn. Hetzelfde geldt voor Getafe, die deden het op een heel andere manier, net als Heracles dat ook weer deed. Maar de grote constante is spelen vanuit een gesloten organisatie en gokken op je snelle aanvallers. Die hebben wij ook.”

Dat het op sportief vlak in Utrecht ook niet echt lekker gaat bleek wel uit het feit dat supporters zondag van plan waren de spelersbus van hun ploeg op te wachten bij Galgenwaard. Zo ver kwam het niet. Er volgde een gesprek, waarbij de lucht volgens Van den Brom werd geklaard.

Hoe dan ook, voor beide ploegen staat veel op het spel. De halve finale wordt stipt om 20.45 uur afgetrapt, waarna we snel meer weten…

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >