Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over kwartfinale Vitesse - Ajax

De spelersbus van Ajax koerst woensdagavond richting het grootste theater van Nederland, waar het de kwartfinale in de KNVB-beker speelt tegen Vitesse. Om goed voorbereid aan de aftrap te verschijnen serveren we drie dingen uit die je moet weten over deze toch best wel spannende confrontatie.

12 februari 2020 - 09:46
vitesse-ajax-1200
Nijhuis floot eerder dit seizoen ook al het eredivisieduel tussen Vitesse en Ajax. © Pro Shots

Vitesse zo goed als compleet aan de aftrap tegen gebutst Ajax
We kunnen gerust stellen dat Ajax niet helemaal lekker is ontwaakt uit de winterslaap, waardoor het worstelt met de vorm. En de blessuregolf maakt het er allemaal niet makkelijker op. In Arnhem heeft Vitesse-trainer Edward Sturing dat ook gezien en hij heeft veel zin in de kwartfinale tegen bekerhouder Ajax.

“Hier voetbal je voor. Het stadion zal goed vol zitten en dat is geweldig. We gaan er alles aan doen om er een wedstrijd van te maken,” aldus de trainer op de clubsite, al zag Sturing zijn ploeg ook al drie wedstrijden op rij niet winnen. Maar een kwartfinale tegen Ajax is andere koek en haalt vast het beste in de ploeg van Sturing naar boven.

“In balbezit is Ajax goed, dat is duidelijk. Ze staan vrij hoog op het veld met veel mensen voor de bal. Dat maakt ze ook kwetsbaar in de omschakeling, dus daar hopen we van te profiteren. Het zal moeilijk worden, maar kansloos ben je nooit,” stelt Sturing.

Vitesse beschikt woensdagavond over een vrijwel fitte selectie. Sturing lijkt alleen niet te kunnen beschikken over middenvelder Matús Bero, die last van zijn hamstrings heeft. “Matús heeft licht meegetraind. We gaan hem nog verder testen. Ik heb hem er graag bij als motor op het middenveld, maar het kan ook gevaarlijks zijn om met zulke klachten te vroeg te beginnen.”

Veel veranderd sinds 2-2 eerder dit seizoen in Gelredome
Ajax begon deze jaargang van de eredivisie ook in Gelredome en moest toen genoegen nemen met een schamel punt. Er is veel veranderd sinds die puntendeling op 3 augustus van het vorige jaar. Kasper Dolberg begon toen in de spits, maar voetbalt inmiddels bij Nice. Razvan Marin begon als aankoop in de basis, maar verdween daar al vrij snel uit, terwijl Daley Blind op het middenveld startte, met Lisandro Martínez centraal achterin. Ook dat werd al snel omgedraaid.

Een blik op de bank is ook aardig, want drie spelers die daar aan het begin van de competitie nog zaten zijn ook al weg: Dani de Wit (AZ), Lisandro Magallán (Aláves) en Lasse Schöne (Genoa). Kik Pierie zat ook op de bank en duidelijk is dat hij enorm vele moeite heeft om aan te haken.

Bij Vitesse haalde voormalig Ajacied Riechedly Bazoer destijds de eindstreep niet, want Bas Nijhuis - ook woensdag weer de man met de fluit - gaf hem een rode kaart. De middenvelder is er woensdag natuurlijk wel gewoon weer bij. Net als Daley Blind, al is het afwachten of Erik ten Hag hem gelijk opstelt of dat hij hem vanaf de bank laat starten.

Bazoer voelt zich nog altijd Ajacied
Over Bazoer gesproken, hij sprak mooie teksten tegenover het Algemeen Dagblad in aanloop naar woensdagavond. De nog altijd pas 23-jarige Bazoer heeft net als zijn coach hartstikke veel zin in de wedstrijd tegen Ajax. Zijn Ajax, zoals hij dat ergens nog zo voelt.

“Ik weet als geen ander hoe het is om tegen Ajax te spelen. Ik ken hun manier van denken, hoe ze voetballen. Of ik me nog Ajacied voel? Ik denk het wel. Ik heb daar mooie jaren gehad. Ik werd daar talent van het jaar en heb veel wedstrijden gespeeld. Dus ik voel me nog wel een beetje Ajacied.”

Toch is het een status die hij bij menig supporter niet heeft. Hij is eerder een van de kikkers die besloot uit de kruiwagen van Peter Bosz te springen. Bazoer daarover: “Als jonge jongen kom je valkuilen tegen. Het is aan jou om daarmee aan de slag te gaan. Als je in het eerste van Ajax speelt, komt er veel populariteit op je af. Dan moet je je koppie er wel bijhouden. Het zijn ook andere factoren. Clubs gaan aan je trekken en daar moet je slim mee omgaan.”

Of Bazoer dat laatste heeft gedaan, is een conclusie die we jullie laten trekken.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >