Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax – RKC Waalwijk

We hebben Ajax het vorig weekeinde moeten missen al gevolg van storm Ciara, maar zondagmiddag kan er weer vrolijk worden gevoetbald! RKC Waalwijk komt voor het eerst in zes jaar weer op bezoek in de Johan Cruijff Arena en doet dat als drager van de rode lantaarn. Een club in het nauw maakt soms rare sprongen, dus hier drie dingen die je moet weten over Ajax – RKC!

15 februari 2020 - 12:26
Copyright-ProShots-126639
RKC is voor Babel geen onbekende tegenstander. © Pro Shots

Ajax vaak sterk tegen hekkensluiters
Het verhaal bij RKC is inmiddels bekend: er wordt bijna iedere week leuk gevoetbald, maar de broodnodige punten blijven uit. Zo kan het gebeuren dat de club uit Waalwijk al enkele maanden stijf onderaan de ranglijst staat. Het zijn dus geen fijne tijden in Wolluk, maar Ajax kan juist vol vertrouwen uitkijken naar de ontmoeting met de hekkensluiter.

De Amsterdammers verloren deze eeuw namelijk nog nooit in competitieverband van RKC. In de laatste 23 eredivisie-ontmoetingen tussen beide clubs trok Ajax negentien keer aan het langste eind en werd er vier keer gelijkgespeeld. We moeten flink terug in de tijd voor laatste Waalwijkse zege in Amsterdam. In 1999 waren de bezoekers – met huidig RKC-trainer Fred Grim op doel bij Ajax – met 2-1 te sterk voor de Ajacieden.

Een andere statistiek waar Ajax vertrouwen uit kan putten, is het feit dat de koploper van de eredivisie in thuiswedstrijden vrijwel altijd goed presteert tegen clubs die in het bezit zijn van de rode lantaarn. De Amsterdammers wonnen in 33 thuisduels in de competitie slechts één keer niet van een hekkensluiter. Dat was in oktober 2013, uitgerekend tegen RKC (0-0).

RKC heeft moeite met scoren
De Waalwijkers staan niet alleen op basis van punten onderaan de ranglijst, want ook met een negatief doelsaldo van 28 is RKC de slechts presterende ploeg uit de eredivisie. De hekkensluiter incasseert niet alleen de meeste doelpunten van alle clubs uit de competitie, maar heeft ook moeite met het vinden van het net. De Brabanders staan samen met ADO Den Haag en VVV-Venlo onderaan het klassement wat betreft doelpunten voor.

RKC-spitsen Mario Bilate en Dylan Vente delen dan ook behoorlijk mee in de malaise. De aanvallers kwamen dit seizoen gezamenlijk tot 2092 speelminuten in de eredivisie en losten daarin vijftig schoten, maar wisten ook allebei nog geen enkele treffer te produceren.

Babel ziet verschillen tussen RKC van nu en vroeger
Het is 4 december 2005 als Ryan Babel in een thuiswedstrijd tegen RKC begint aan een actie op de linkerflank. De aanvaller komt naar binnen en schiet middels een heupschot raak in de korte hoek. Het karakteristieke doelpunt wordt later een handelsmerk van Babel. Of we zo’n zelfde soort doelpunt zondagmiddag weer kunnen verwachten van de teruggekeerde Ajacied is echter nog maar de vraag.

“Ik hoop het, maar er is wel veel veranderd,” doelt Babel op de inmiddels compactere speelstijl van veel ploegen. “De verdedigers van RKC gaven mij destijds heel veel ruimte aan de binnenkant, maar we zijn nu een aantal jaar verder en teams staan daar tegenwoordig veel beter opgesteld. Het wordt niet makkelijk om eenzelfde soort goal te scoren.”

Dat Ajax het zondagmiddag opneemt tegen de hekkensluiter, maakt voor Babel geen verschil qua motivatie. “Op papier zijn we de favoriet en normaal gesproken moeten we ons op basis van kwaliteit kunnen onderscheiden, maar we nemen de wedstrijd gewoon heel serieus. We willen drukken, ons eigen spel spelen en natuurlijk winnen,” sluit Babel af.

Ajax en RKC Waalwijk trappen zondagmiddag om 14.30 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >