Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag hoopt dat zijn Ajacieden het slim aanpakken tegen Atalanta

Ajax moet winnen. Dat moet Ajax iedere wedstrijd. Maar nu moet Ajax winnen om de beste zestien van de Champions League te bereiken. Dat brengt extra druk met zich mee voor de ontmoeting met Atalanta. Erik ten Hag probeert die druk te temperen, maar wil vooral ook een slim Ajax zien.

08 december 2020 - 13:22
Slimajaatacar
Lukt het Ajax om Atalanta onder de duim te houden? © Pro Shots

Marc Overmars liet zich ontvallen dat seizoen 20/21 best eens een tussenjaar kon worden, met name op Europees vlak. Als Ajax inderdaad van Atalanta weet te winnen, wordt die bewering overtroffen. Van een tussenjaar is geen sprake meer als je verder mag op het mooiste Europese toneel.

“Maar de Europa League is ook een mooi evenement,” haast Ten Hag zich om toe te voegen. “Wij zijn heel ambitieus. Het woord 'tussenjaar' is wel eens gevallen, maar dat hebben wij als selectie niet zomaar gezegd. Wij willen bij de beste clubs horen en hebben er alle vertrouwen in.”

Om dat vertrouwen waar te maken, moet Ajax eens een topper in eigen huis zien te winnen. Helaas gebeurt dat maar zelden in de Champions League. Benfica-thuis is een uitstekend voorbeeld, maar verder? Over het algemeen presteert Ajax uit beter dan thuis. Net als Atalanta overigens...

Ajax stond in de uitwedstrijd op een 0-2-voorsprong en had die tussenstand prima als eindstand kunnen gebruiken in groep D, maar we weten allemaal hoe het afliep. Het werd nog 2-2 en dus moet er nu gewonnen worden van de aantrekkelijke Italiaanse ploeg uit Bergamo.

Ten Hag weet wat er beter moet. “Over de hele wedstrijd gezien de slimheid in ons spel. Dan kijk ik met name naar de spelers in de as van het elftal. Zij moeten de organisatie bewaken. Als je met 0-2 leidt, mag je nooit meer zo open spelen. Dat mag je geen moment toelaten. Dat heeft met focus te maken.”

“Twee momenten waarop wij niet goed stonden, werden afgestraft. Dit terwijl het in grote fases van de wedstrijd wel klopte. Ik heb de beelden toen direct na de wedstrijd al laten zien, maar het is nog een paar keer aan de orde geweest. Spelers in de as moeten onze positionering bewaken, want in de CL kunnen details beslissend zijn.”

De CL-uitschakeling miste vorig seizoen zijn uitwerking niet. Ajax ging er vrij kansloos af tegen Valencia (0-1), waarna het een rampweek in de eredivisie beleefde. Het zit wat dat betreft niet lekker dat er werd verloren van FC Twente (1-2), want het chagrijn borrelt snel op.

“De uitschakeling van vorig seizoen heeft wel doorgewerkt, ja,” erkent Ten Hag. “Maar vorig jaar was een ander jaar, waar we met andere intenties aan begonnen. Dit elftal is weer anders. Het was ons doel om te overwinteren: dat hebben we bereikt. Als team willen we nu meer. En dit is een ander team. We zijn weer wat spelers kwijtgeraakt en moeten nu iets nieuws gaan bouwen. Daar zijn we mee bezig.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >