Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Liverpool - Ajax

Het is de dag van Liverpool-uit! Dit is toch echt de wedstrijd waar een beetje fanatiek Ajacied het meest naar uitkeek sinds de loting. Maar helaas, we zitten aan een broodje kaas in plaats van een 'full Englisch breakfast'. Laten we hopen dat de wedstrijd via televisie alsnog smakelijk wordt. Maar welke drie dingen moet je vooraf weten?

01 december 2020 - 11:28
Driedingenlivajacar
We kunnen het logo van Liverpool wel dromen, maar ook het verhaal? © Pro Shots

Liverpool B
Aan de ene kant presteerde Ajax verrassend goed in de 'heenwedstrijd', aan de andere kant kwam er toch ook stevige kritiek los. Die kritiek kwam weliswaar uit die ene bekende hoek, maar toch. Er werd aanstoot genomen aan het feit dat Jürgen Klopp zijn volledige aanvalslinie wisselde. Nou, maak je borst dan maar nat voor het treffen op Anfield.

“Ik kan niet eens spelers rust geven. Alle spelers die ik heb, moet ik opstellen of laten invallen,” merkte Klopp op tijdens zijn perspraatje in aanloop naar de wedstrijd tegen Ajax. Liverpool worstelt met een blessuregolf en moet iedere keer maar weer hopen dat alle posities optimaal bezet kunnen worden.

Er is sprake van een soort sneeuwbal-effect. Als de ene positie openvalt, moet er geschoven worden en komt er misschien wel een speler in de ploeg die niet helemaal fit is. Sta je niet helemaal fit in de Premier League opgesteld? Dan krijg je het zwaar, hoor.

De gevolgen laten zich voelen, misschien indirect ook bij Ajax. Liverpool is vanwege de nederlaag vorige week tegen Atalanta (0-2) nog niet geplaatst en hoewel dat wel goed komt, hadden we veel en veel liever gezien dat de Italianen geen drie bonuspunten hadden gepakt...

Hoe dan ook, wie weet liggen er ook kansen voor Ajax, want Liverpool kan tegen Ten Hags elf niet beschikken over Van Dijk, Alcantara, Alexander-Arnold, Gomez, Shaqiri, Keita en Milner. Stel je eens voor dat Ajax zo'n rijtje van vooral basisspelers had moeten missen. Hoeveel vertrouwen was er dan geweest in een goede afloop?

Pfoe... Overigens hoeven we ook weer niet al te veel medelijden te hebben, hoor, met Liverpool. De beschikbare aanvalslinie is nog steeds om je vingers bij af te likken. Er liggen dus misschien wel kansen voor Ajax, maar laten we niet doen alsof er eventjes een overwinning opgehaald gaat worden.

Tussendoortje?
De dynamiek rond Liverpool - Ajax is een beetje anders dan je op voorhand zou verwachten. Dit heeft alles te maken met de stand van zaken in groep D van de Champions League. Het doet nogal denken aan de situatie van vorig jaar, toen Ajax van de laatste twee wedstrijden in feite de verkeerde won. Het gevreesde 'Valencia-scenario' is ook dit keer weer mogelijk.

Weet je wat het is? Gek genoeg doet het er eigenlijk niet toe wat er gebeurt op Anfield. Dat klinkt onwijs stom en er speelt altijd een zekere eer en status mee, maar als je nu mag kiezen welke wedstrijd je wilt winnen, ben je als Ajacied zijnde gek als je niet voor Atalanta-thuis kiest.

Het uitgangspunt in groep D is namelijk zo dat Ajax met een driepunter tegen de Italianen zeker weten doorstoot, terwijl een nederlaag eliminatie betekent. Net als vorig jaar dus. Dat voelt raar, vreemd en zelfs een beetje gek. Je gaat je toch niet lopen inhouden op Anfield? Nee, joh!

Maar het is wel een beetje jammer dat een eventueel goede prestatie op het mythische Anfield niet zal worden beloond met een sterretje op Teletekst. Hooguit kan een gelijkspel voor Ajax in de volgende wedstrijd genoeg zijn, maar dat is niet per se iets waarmee je voldaan van een prachtig Engels voetbalveld stapt. Die wetenschap zorgt ook voor een heel andere dynamiek onder het aftellen richting aftrap.

Je hoeft dit keer geen wedstrijdspanning te voelen, terwijl de tijd volgende week waarschijnlijk stukken trager gaat. Dan ga je naar de klok zitten kijken. Nu niet. Nu kun je rustig toeleven naar Liverpool-uit. Ook leuk, daar niet van, maar wel anders. Minder puur.

Of komt dat door de gedachte aan vorig jaar? Want ja, we waren blij na de 0-2-winst op Lille OSC. Maar we kochten er niets voor met z'n allen.

Verhaal achter logo Liverpool
We hoeven niet uit te leggen dat Liverpool FC een populaire club is. Ook in Nederland zijn er talloze supporters van 'The Reds'. Maar ben je ook bekend met het verhaal achter het logo van Liverpool? Dat wagen we te betwijfelen. Neem daarom eventjes de moeite om door te lezen, want het verhaal is boeiend en interessant.

Zoals je ziet, staat er een vogel afgebeeld op het logo. Het is een aalscholver, want die spot je overal in de stad. De vogel is de zogenaamde 'liver bird'. Hier zijn er twee van, die waken op de top van de Liver Building. Als je een keertje in Liverpool bent geweest, kun je dit statige gebouw niet missen. De vogels heten Bella en Bertie. Bella kijkt uit over zee om de zeelieden uit Liverpool te beschermen, Bertie staat op de andere uitkijk en waakt over de stad.

Apart genoeg is het ontwerp van de liver birds gemaakt door een Duitse kunstenaar, genoemd Carl Bernard Bartels. We praten over 1911. Lang geleden dus. Bartels was hartstikke blij en trots dat zijn inzending werd gerealiseerd, maar enkele jaren later brak de Eerste Wereldoorlog uit. Diezelfde Bartels woonde al tijden in Liverpool toen hij door de Britten plotseling werd bestempeld als staatsvijand.

Ineens was Bartels niet langer ontwerper van twee iconische vogels, maar uitschot. Bartels werd afgevoerd naar het eiland Man (Isle of Man) en tegen het einde van de oorlog zelfs teruggestuurd naar Duitsland, gescheiden van vrouw en kinderen. Gelukkig voor Bartels was hij na de oorlog in staat om terug te keren en volgde een hereniging met zijn familie.

Liverpool zelfs was er al eerder bij, hoor. Slechts het ontwerp van Bartels werd geadopteerd. De oorspronkelijke afbeelding is waarschijnlijk afkomstig van een zegel van koning John Lackland. Een liver bird werd gebruikt op de uniformen van het leger, ook als stadswapen en al in 1901 dook het beeld voor het eerst op bij de club. Er was een liver bird gegraveerd op de kampioensmedaille die werd uitgereikt aan de selectie. Later kwam de vogel op vlaggen, programmaboekjes en trainingspakken.

Het logo is diverse keren aangepast en veranderd, maar de vogel bleef, blijft en zal altijd centraal blijven staan. Er was in het oorspronkelijke Liverpool-logo ruimte gereserveerd voor beide 'liver birds', maar er werd eind jaren veertig overgestapt naar slechts eentje. Het logo zoals sinds de jaren vijftig gezien op het befaamde rode shirt heeft altijd slechts een vogel getoond.

Het was voor Liverpool trouwens nog niet zo simpel om de 'liver bird' als beeldmerk te registreren, want er werd geoordeeld dat de vogel toebehoort aan alle inwoners van Liverpool en niet aan een bedrijf of organisatie. Zelfs niet aan de voetbalclub. Uiteindelijk werd een compromis gesloten, ook om de beeltenis van de vogel te kunnen beschermen.

Banner Eindejaarsactie AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >