Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Atalanta

Wie is toch dat meisje in het logo van Atalanta? En waarom verwacht Marten de Roon veel doelpunten? En hoezo is Atalanta vooral levensgevaarlijk als Ajax het toelaat? We geven alle antwoorden in de drie dingen die je moet weten over Ajax - Atalanta!

09 december 2020 - 09:57
Drie Dingen 1200
Atalanta komt niet om te gokken op een gelijkspel. © Pro Shots

Atalanta vooral levensgevaarlijk als Ajax het toelaat
We weten allemaal dat Ajax moet winnen van Atalanta om te overwinteren in de Champions League. Bij een goed resultaat van Ajax in Liverpool had een gelijkspel volstaan, alleen Ajax en op een gelijkspel moeten spelen is niet helemaal een lekkere combi. Het is misschien maar beter dat er ‘gewoon’ gewonnen moet worden.

In onze nieuwe Ajax Life podcast vertelt Erik Elias – hoofdredacteur van Between The Posts en videoscout voor 11tegen11 – over de kracht van La Dea. “Atalanta is geen super Italiaanse ploeg. Het zet net als Ajax hoog druk en pakt het initiatief. Dat kan voor neutrale kijkers een hele leuke wedstrijd opleveren, maar voor Ajaxsupporters wordt heel spannend. Ook Atalanta kan – net als Ajax – maar moeilijk op een gelijkspel spelen. Zij zetten eveneens graag hoog druk.”

Elias grijpt ook terug op de heenwedstrijd in Italië, waar Ajax een 2-0-voorsprong pakte, om deze alsnog uit handen te geven (2-2). “Soms moet je misschien even met zijn allen dertig of veertig meter terugzakken en dichter bij de eigen goal verdedigen. Dat deed Ajax in Italië niet. De vraag is of dat wel zo handig was.”

Oud-Ajacied Marciano Vink is eveneens te gast in onze podcast en beaamt de woorden van Elias. “Soms moet je de ruimtes even kleiner en compacter maken. Dat lukt Ajax op één of andere manier niet. Dat bleek al vaker. Soms is het verstandiger om even afwachtend te spelen. Zeker als je Europees met 0-2 voorstaat.” Vink hoopt vooral dat de opbouw van Ajax goed verzorgd is en dan met name de verticale passes tussen de linies.

“Het wordt levensgevaarlijk als Ajax hoog druk zet en die passes niet goed zijn of worden onderschept. Dat kun je je tegen Atalanta écht niet veroorloven met vijftig meter ruimte tussen keeper en verdedigers. Je zag het tegen Liverpool ook een aantal keer fout gaan.“

Atalanta gokt in Amsterdam zeker niet op gelijkspel
Waar Ajax sowieso drie punten moet pakken om in de Champions League actief te blijven, daar heeft Atalanta genoeg aan een puntje. Maar trainer Gian Piero Gasperini stelt zeker niet op een gelijkspel te gaan gokken, zo vertelde hij in aanloop naar de confrontatie in de Johan Cruijff Arena.

“Als we het initiatief aan Ajax laten, dan wordt het moeilijk de volgende ronde te halen. We moeten wel geconcentreerd verdedigen, maar gaan alleen verder als we op onze eigen kracht vertrouwen. We staan er goed voor, maar moeten ons uiterste best doen tegen een Europese grootmacht.”

Dat laatste klinkt lekker, maar het zijn ook woorden voor de bühne. Zoals dat werkt. Gasperini: “Ajax zal proberen ons achteruit te drukken met aanvallend spel, zoals ze dat ook in andere wedstrijden deden.” De verwachting is dat Atalanta daar ongeveer hetzelfde strijdplan tegenoverstelt.

Dat kan dus een vermakelijke pot voetbal opleveren, verwacht ook Marten de Roon. “Het is een strijd tussen twee ploegen die op de aanval spelen, dus er zouden weleens veel goals kunnen vallen. Ajax doet het al jaren op zijn eigen manier, met een aanvallende filosofie. Wat dat betreft lijken we op elkaar.”

Wie is het meisje in het logo van Atalanta?
Net als Ajax heeft Atalanta Bergamo sinds de oprichting (1907) diverse clublogo’s in gebruik gehad. Hoewel ze er steeds heel anders uitzagen, kwamen de zwarte strepen – zoals op de thuisshirts te zien – altijd terug.

Op zeker moment koos de club voor een logo met een rennend meisje erin, geïnspireerd door de Griekse mythe van Atalanta. Dat was een atletisch en sterk karakter, maagd bovendien. Maar voor hoe lang? Ze daagde mannen die haar wilde huwen uit voor een hardloopwedstrijd. Als de man won, dan was ze de zijne. Verloor de man, dan zou hij gedood worden.

Zoals wel vaker veranderde het logo in de tijd. Het logo dat de club in 1993 in gebruik nam, bevatte nog altijd de maagdelijke hardloper. Maar wel alleen haar hoofd, terwijl haar haren de zwarte strepen vormen, die zo’n essentieel onderdeel zijn van het shirt.

Wil je weten of Atalanta ooit is verslagen tijdens een hardloopwedstrijd? Lees dan eens het volledige verhaal.

Ajax en Atalanta trappen woensdagavond om 18.55 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >