Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax Life Podcast #7: Het gevaar Atalanta, volgens Marciano Vink én keiharde data

Met Ajax - Atalanta staat een allesbeslissende pot voetbal voor de poort van de Johan Cruijff Arena. De spanning stijgt, ook in aflevering 7 van de Ajax Life Podcast. Te gast zijn oud-Ajacied Marciano Vink en data-analist Erik Elias. Zij geven hun messcherpe analyse voor het duel met de Italianen.

08 december 2020 - 09:31
Podcast 7 1200
Voorbeschouwen op Ajax - Atalanta, natuurlijk! © Ajax Life

Ons presentatieduo Daniel Dekker en Amber Roner had best een goed gevoel over het cruciale Champions League-treffen met Atalanta, totdat onze gasten Vink en Elias hun messcherpe analyse gaven. Een eerlijke podcast dus over woensdag-gehaktdag in de Champions League. Want Ajax krijgt het volgens het tweetal moeilijk. Heel erg moeilijk. Het is misschien zelfs positief dat Ajax voor de winst moet gaan.

Vink: “Bij een goed resultaat van Ajax in Liverpool had een gelijkspel volstaan, alleen is gelijkspelen voor Ajax heel moeilijk. Clubs als Real Madrid, Juventus en Inter kunnen dat wel, net als in Italië. Het wordt moeilijk. Atalanta doet het ook beter uit- dan in thuiswedstrijden. Ze winnen 0-4 bij Midtjylland, 0-2 bij Liverpool, 2-4 bij Torino en 1-4 bij Lazio. Dat zegt wel wat over hun kracht.”

Te gast is ook Erik Elias, hoofdredacteur van Between The Posts en videoscout voor 11tegen11. Hij geeft ook zijn visie op woensdag gehaktdag: “Atalanta is geen super Italiaanse ploeg. Het zet net als Ajax hoog druk en pakt het initiatief. Dat levert voor neutrale kijkers vast een hele leuke wedstrijd op, maar voor Ajaxsupporters wordt heel spannend. Ook Atalanta kan – net als Ajax – maar moeilijk op een gelijkspel spelen.”

Elias presenteert de nodige data en grijpt ook terug op de heenwedstrijd in Italië, waar Ajax een 2-0-voorsprong pakte, om deze alsnog uit handen te geven (2-2). Wat ging daar mis en wat moet Ajax doen om precies dát niet wederom te laten gebeuren. Elias analyseert vooraf en geeft de antwoorden.

Vink hoopt vooral dat de opbouw van Ajax goed verzorgd is en dan met name de verticale passes tussen de linies. “Het wordt levensgevaarlijk als Ajax hoog druk zet en die passes niet goed zijn of onderschept worden. Dat kun je je tegen Atalanta écht niet veroorloven met vijftig meter ruimte tussen keeper en verdedigers.“

Vink won in 1992 de Uefa Cup met Ajax en speelde in Italië bij Genoa. Hij kwam als dertienjarige bij Ajax terecht, na gescout te zijn via het Amsterdams elftal. Hij kwam daar in de befaamde lichting met Brian Roy, Richard Witschge en de gebroeders Ronald en Frank de Boer.

“Dat was smullen. Johan Cruijff kwam in de jeugd eens langs de kant kijken. Hij sprak nooit met ouders, maar zei tegen mijn vader over mij: 'Dat wordt een goeie.' Mijn vader glimmen. Dat gaf wel een mooie boost.”

Het is tof om Vink over die tijd te horen praten, nét voor de grote successen onder Louis van Gaal. Je moet dus luisteren, gewoon doen!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >