Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gravenberch dik tevreden over Klaassen en hectisch weekje met Ajax

Het was een bijzonder weekje voor de achttienjarige Ryan Gravenberch… Wel of niet spelen tegen FC Midtjylland wegens een positieve, maar dan toch weer negatieve coronatest, horen dat bondscoach Frank de Boer je in het oog houdt en in Nieuw Galgenwaard met 0-3 van FC Utrecht winnen.

09 november 2020 - 10:40
Gravenberch 1200
Gravenberch groeit in zijn rol naast mentor Klaassen. © Ajax Images

Het is allemaal best veel in korte tijd. Sowieso komt er veel op de tiener af, want het tempo waarin de wedstrijden elkaar opvolgen is enorm. En rust krijgt hij voorlopig niet, want de interlandperiode brengt hij door bij Jong Oranje.

Zijn middenveldmaatje Davy Klaassen werd na vier duels met Ajax al opgeroepen door bondscoach Frank de Boer, die in een bijzin liet weten dat hij niet zou schromen Gravenberch op te roepen als hij dat nodig acht. “Hij is zeer zeker een kandidaat waar je aan denkt als andere middenvelders wegvallen,” liet de kampioenenmaker van weleer zich ontvallen.

Gravenberch steekt lekker in zijn vel, naast de ervaren Klaassen, vertelt de middenvelder bij AT5. “Ik vind het lekker om samen met hem te spelen. Hij heeft natuurlijk veel ervaring en hij coacht me ook veel. Over hoe ik moet staan of hoe ik druk moet zetten. Dat heb ik nodig, dus hij is belangrijk voor het team.”

De tiener maakt in razend tempo vlieguren op het hoogste niveau en weet zijn rol steeds beter in te vullen. Toch blijft soms opvallend hoe hij moeilijke dingen knap oplost en simpele dingen op de moeilijkste manier. Maar goed, dat is vast een kwestie van tijd.

Zelf stelt Gravenberch hierin al de juiste afslag te hebben genomen: “Ik denk dat ik vaster aan de bal ben. Vorig seizoen leed ik nog wel veel dom balverlies. De oude Ryan maakte meer acties, nu speel ik simpeler en volwassener. Dat gaat dit seizoen veel beter.”

Met de lekkere overwinning op Utrecht kan Gravenberch terugkijken op een prima, maar ook een gek weekje met Ajax. In Denemarken boekte hij als basisspeler een 1-2-zege op Midtjylland, maar dat hij zou starten was in aanloop van die wedstrijd niet zo vanzelfsprekend.

Nee, er was gedoe. Veel gedoe. Zelfs heel veel gedoe. Liefst drie vliegtuigen waren nodig om alle Ajacieden in de MCH Arena te krijgen. Gravenberch zat in het tweede toestel, nadat hij eerder had gehoord niet mee te mogen in toestel één. Reden: hij zou positief getest zijn op corona. De jongeling snapte er niks van.

“Het was een beetje hectisch. Eerst niet, dan weer wel… Ik dacht ook: ‘Huh, ben ik weer positief?’ Ik had geen klachten. Maar eerst testten we dus positief en daarna weer negatief. Toen mochten we alsnog gewoon spelen. We bleven er gewon rustig onder en uiteindelijk kwam het gewoon goed.”

In Utrecht domineerden Ajax en Gravenberch de volle negentig minuten, al was het echt goed zoeken naar kansen en openingen. Het was niet groots, maar de winst werd uiteindelijk dik terecht veilig gesteld en achteraf kun je stellen dat het eenvoudig ging.

Gravenberch: “We kregen wel wat kansen, maar we zochten echt ons spel. In de tweede helft ging dat beter en dan zie je dat je die goal scoort. Dan wordt Utrecht ook wat vermoeider en dan hebben wij gewoon de kracht eroverheen te gaan.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >