Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Betaald voetbal tegen minister: ‘Gebruik ons om publiek te bereiken!’

De stadions zijn al weken leeg en we weten allemaal hoe dat komt. Het doet zeer, maar er is begrip voor de gemaakte keuzes. Toch brak een brede vertegenwoordiging van het betaald voetbal woensdag een lans voor de eigen bedrijfstak. Minister Tamara van Ark van Sport kreeg de boodschap mee dat het betaald voetbal gezien moet worden als ‘onderdeel van de oplossing’ in de coronaproblematiek.

12 november 2020 - 09:35
Publiek 1200
De lobby richting publiek op de tribunes draait op volle toeren. © De Brouwer
De belangrijkste boodschap van de sprekers namens clubs, eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en KNVB was dat er zo snel mogelijk weer supporters naar de stadions moeten kunnen als het veilig is. 

Iedereen snapt dat volle stadions nog een brug te ver is, maar terug naar het mondjesmaat toelaten van supporters zoals dat ging voor de meest recente sluiting van de stadions moet kunnen. Het betaald voetbal is van mening dat dit kan, gezien alle forse veiligheidsmaatregelen die alle clubs al hebben genomen.

Van Ark begreep die noodkreet, zo lezen we op de site van de KNVB, maar alles is uiteraard afhankelijk van dalende besmettingscijfers. De minister kreeg te horen dat het betaald voetbal juist ontzettend kan bijdragen aan oplossingen, waar nu soms het beeld bestaat dat de bedrijfstak juist een probleem vormt.

Het is zaak dat juist dit scheve beeld wordt weggenomen en hopelijk draagt de ontmoeting met de minister hieraan bij. De volgende aandachtspunten kreeg Van Ark dan ook mee ter overweging bij verdere besluitvorming richting het toelaten van publiek in stadions: 
 • Het voetbal vráágt niet alleen aan de politiek, het voetbal brengt juist een aantal oplossingen.
 • Gebruik ons, het betaald voetbal, wij bereiken het publiek dat door de overheid niet of minder bereikt wordt.
 • Gebruik al onze beschikbare unieke data en onderzoeken in relatie tot het corona-virus.
 • Het betaald voetbal zelf ontlast de publieke ruimte, daarom zijn we blij te mogen voetballen. Tot nu toe had het betaald voetbal dit seizoen al meer dan tien miljoen unieke kijkers.
 • De bedrijfstak betaald voetbal brengt ontstressing en ontspanning.
 • Het betaald voetbal wil zo snel mogelijk terug naar de situatie met beperkt publiek en aan de slag met testevenementen.
 • Wil het betaald voetbal overleven, dan is het spelen voor volle stadions uiteindelijk noodzaak.
 • Seizoen 2020/2021 is al heel moeilijk, maar de clubs gaven aan nog grotere problemen te zien voor het seizoen 2021/2022.
De minister hoorde in wat voor problemen de clubs nu al verkeren, laat staan als er langer zonder publiek moet worden gespeeld. Het lamleggen van de bedrijfstak betaald voetbal is een ramp voor de sector omdat veertig tot zestig procent van de inkomsten wegvalt. Van Ark heeft toegezegd bovengenoemde aandachtspunten te bespreken in het kabinet.

 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

 • Voorrang bij kaartverkoop

 • Tijdens evenementen dichtbij spelers

 • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >