Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Liverpool

Het miljoenenbal dat Champions League heet gaat woensdagavond voor Ajax eindelijk van start. We hopen dat de Ajacieden de juiste danspasjes gelijk weten te vinden. Opponent Liverpool kampt met personele problemen, maar check alleen die aanvallers effe… Pfoe! Drie dingen die je moet weten richting de aftrap!

21 oktober 2020 - 08:03
Drie Dingen 1200
Dit weer graag, alleen helaas in een lege Johan Cruijff Arena... © Pro Shots

Een dijk van een verschil
“Liverpool is zonder Van Dijk niet ineens een totaal andere ploeg,” stelde Ten Hag in aanloop naar de kraker. “Ze spelen altijd hetzelfde en de principes zijn erin gehamerd. Je kunt best van poppetjes wisselen, maar de principes blijven gelijk. Poppetje A en B kunnen wel verschillen van kwaliteit en inderdaad, een ploeg wordt er niet beter op als Van Dijk wegvalt.”

Die laatste conclusie van Ten Hag lijkt zeker te kloppen, als je kijkt naar wat cijfers. Met Van Dijk in de defensie kan Liverpool over alle competities gezien een winstpercentage van 70% overleggen, terwijl dat percentage keldert naar 46% als de Nederlander (in Engeland aangeduid als defensive colossus) er niet bij is. Ook het gemiddelde aan tegendoelpunten stijgt als Van Dijk niet speelt: 1,5 doelpunt tegen wanneer hij niet speelt, 1 als hij wel binnen de lijnen staat. Niet alleen verdedigend gaat het Liverpool beter af met de international in de ploeg, want met Van Dijk vinden ‘The Reds’ gemiddeld 2,2 keer per wedstrijd het net en zonder Van Dijk 1,7 keer.

Overigens heeft Jürgen Klopp meer defensieve kopzorgen, want ook Joël Matip mist de wedstrijd. De centrale verdediger is achtergebleven in Engeland. Matip was de beoogde vervanger van Van Dijk. Joe Gomez is nu zo’n beetje de enige centrale verdediger die Klopp overheeft. De verwachting is dat de Braziliaanse middenvelder Fabinho woensdagavond een linie naar achteren zakt om met Gomez het centrale duo achterin te vormen.

Kortom, Klopp moet husselen… Op het middenrif heeft hij namelijk ook al niet de beschikking over Thiago Alcántara. De Spanjaard kwam – net als Van Dijk – niet ongeschonden uit het duel met Everton. De blessure is veel minder ernstig, maar Ajax-uit komt voor hem te vroeg.

Tegenover de defensieve problemen van Liverpool staat echter een aanvalslinie om van te watertanden. We zijn benieuwd hoe het trio Mo Salah, Sadio Mané en Roberto Firmino worden beteugeld.

Spelers Liverpool sliepen niet na duel met Everton
De blessure van Van Dijk is bij de spelersgroep van Liverpool hard aangekomen, zo erkende Georginio Wijnaldum tijdens de persconferentie in aanloop naar de confrontatie met Ajax. “Zijn impact is heel groot. De meeste jongens sliepen niet na de wedstrijd tegen Everton. Dat komt door zijn blessure en de manier waarop deze tot stand kwam. Het is frustrerend voor ons en voor Virgil. Ongelukjes gebeuren in het voetbal, maar dit was wel heel gek.”

Wijnaldum keert terug in de Johan Cruijff Arena, een stadion dat geen geheimen voor hem heeft. “Het is normaal voor me. Ik heb er vaak gespeeld met Feyenoord en PSV. We spelen ook wedstrijden met Oranje in de Arena. Het is speciaal om terug te keren in Nederland. Het is wel jammer dat we niet kunnen spelen met supporters, waardoor vrienden en familie van me er niet bij kunnen zijn.”

Dat spelen in een leeg stadion jammer is, kunnen we alleen maar vreselijk met Wijnaldum eens zijn. Bah.

Scheidsrechter van horroravond keert terug in Arena
Ajax - Liverpool staat woensdag onder leiding van scheidsrechter Felix Brych. De 45-jarige Duitser floot in mei 2019 het krankzinnige duel met Totttenham Hotspur. We weten allemaal hoe die avond afliep, al had Brych daar part noch deel aan. Hij zag vanaf het veld hoe een zeker lijkende finaleplek alsnog in blessuretijd werd weggegeven.

Sorry voor de bitterzoete herinnering. Maar geen zorgen. Het is echt niet zo dat Brych ongeluk brengt. Nee, zeker niet! De arbiter was immers ook de fluitist van dienst tijdens de historische 1-4-zege van de Ajacieden in Bernabéu en hij floot eveneens het vorig seizoen gewonnen uitduel met Lille: 0-2.

Brych doet het in de verlaten Johan Cruijff Arena natuurlijk niet alleen en wordt bijgestaan door zijn assistenten Mark Borsch en Stefan Lupp. Natuurlijk is er ook een VAR-mannetje aanwezig en dat is Christian Dingert.

Ajax - Liverpool begint om 21.00 uur.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >