Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Volgens Ten Hags logica staat Tadic in de spits

We kregen tegen sc Heerenveen de logische opstelling waarom was gevraagd en prompt speelde Ajax zijn beste wedstrijd van het seizoen. Er werd met 5-1 gewonnen. Maar nu wacht Liverpool en dat is toch echt andere koek. Volgens de logica van Erik ten Hag begint Dusan Tadic nu wel in de spits.

20 oktober 2020 - 22:31
Tadicliverpoolspitscar
Tadic staat hier weer duidelijk aan de zijkant. Verwarrend! © Pro Shots

De logische opstelling tegen Heerenveen ten spijt, leek het nog niet direct alsof ook de spitspositie naar behoren werd ingevuld. Lassina Traoré deed zijn best, maar kwam weinig in het spel voor en maakte dit ook niet goed door op z'n minst een doelpuntje mee te pikken.

Het roept de vraag op of Ten Hag tegen Liverpool voor een andere oplossing kiest. En hoewel de trainer geen enkele naam van zijn opstelling prijsgeeft, neemt hij ons wel mee in zijn gedachtegang op basis waarvan we moeten concluderen dat de aanvoerder dus in de spits staat.

“Tegen ploegen die hoog druk tegen ons zetten, heeft Dusan de kwaliteit om als spits aanspeelbaar te zijn en de bal bij zich te houden. Vaak lukt het hem ook nog om vanuit de positie een aanval op te zetten,” vertelt Ten Hag waarom hij Tadic in de Champions League wel in de spits posteert.

“Ajax komt in de eredivisie amper onder druk te staan en dan heeft Dusan juist meer rendement als linksbuiten. Hij geeft slimme passes en heeft ook vanaf de vleugel scorend vermogen,” vervolgt Ten Hag. Terug naar Liverpool. Dat zegt toch hoog druk? “Precies.”

Toch laat Ten Hag vervolgens de conclusie dat Tadic in de punt van de aanval staat voor rekening van de verslaggevers. We kunnen ons ook baseren op Tadic' statistieken, lees maar. We zijn benieuwd of de opstelling woensdag nog verrassingen oplevert. De tactiek staat in ieder geval vast. Daar doet het gemist van Antony en de zware knieblessure van Virgil van Dijk niets aan af.

“Liverpool is zonder Van Dijk niet ineens een totaal andere ploeg. Ze spelen altijd hetzelfde en de principes zijn echt erin gehamerd. Je kunt best poppetjes wisselen, maar de principes blijven gelijk,” blikt de trainer vervolgens vooruit.

“Poppetje A en B kunnen wel verschillen qua kwaliteit en inderdaad, een ploeg wordt er niet beter op als Van Dijk wegvalt. Het verandert mijn strijdplan niet. Of, nou ja, misschien op een detail. En nee, vanwege Antony's absentie verandert er ook weinig. We wisten voor het seizoen al dat zulke zaken konden voorvallen. We hebben een brede selectie. Als er eentje wegvalt, staat er iemand anders.”

De grote vraag is of Liverpool op precies het 'goede moment' komt voor Ajax, aangezien 'The Reds' kampen met een klein blessuregolfje en verkeren niet in de roes van seizoen 2019/2020 waarin de ploeg lange tijd onverslaanbaar leek. De teller staat bijvoorbeeld al op 13 tegendoelpunten, al was Aston Villa in een wonderlijke wedstrijd alleen al verantwoordelijk voor zeven stuks.

Ten Hag: “Ik denk dat diverse factoren van invloed zijn bij de rare uitslagen die we soms zijn. Het is coronatijd, er mag geen publiek aanwezig zijn bij de wedstrijden en door het drukke schema zijn er heel veel wedstrijden in korte tijd. Liverpool was wat ongelukkig. Maar het klopt, Liverpool oogt niet zo onfeilbaar als vorig seizoen in een lange fase.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >