Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl Ajax zich er gemakkelijk vanaf maakt tegen Fortuna

Het wordt niet iedere week 13-0. Terwijl we een week lang hebben gehoord dat de eredivisie een kermis was voor Ajax en altijd raak, moest de ploeg flink aan de bak om 'nummer laatst' Fortuna Sittard aan de kant te zetten. Dit lukte (5-2) na wat belangrijke impulsen van Davy Klaassen.

31 oktober 2020 - 21:54
Verslagajaforcar
Het voelt nog altijd alsof Klaassen nooit is weggeweest! © Pro Shots

Dit is precies de toegevoegde waarde van Klaassen
Het overkomt Ajax soms dat het op achterstand komt. Je kunt vooraf nog zulke goede afspraken maken, soms loop je tegen verrassingen aan. De 0-1 van George Cox was zo'n verrassing. Een onaangename. De interessante vraag is: wie staat er op? Zeker als Dusan Tadic voor het eerst sinds zijn komst eens niet in de basiself start.

Het antwoord? Klaassen! Fortuna-thuis is precies de reden waarom Ajax hem heeft teruggehaald. Of, nou ja, één van de redenen. Je kunt er donder op zeggen dat Klaassen aanvoelt wat er moet gebeuren om zo'n scheve situatie recht te zetten. Het kind van de club benutte – na een gemiste penalty – de rebound en was er ook als de kippen bij toen de bal in niemandsland belandde na een kopstoot van Lassina Traoré.

Vergeet niet: Klaassen speelt min of meer als controlerende middenvelder. Hij 'hoorde' er eigenlijk niet te staan. Die rebound was voorbestemd voor Jurgen Ekkelenkamp, maar hij kende een lastige avond. Hij toonde weliswaar aan over de gave te beschikken om te staan waar de bal komt, maar afronding is ook onderdeel van het vak. Tot drie keer tot mislukte die afronding, vanuit kansrijke positie. Die rustwissel – Quincy Promes erbij – was vast geen toeval, al ging de bal er nog steeds niet in. Scoren lukte Promes pas diep in blessuretijd na de derde strafschop van de avond.

Klaassen liet zien hoe het hoort. Al was er bij die penalty een gelukje voor nodig, maar laten we dat niet te hard zeggen!

Slordige start
We moeten het even hebben over de slordige eerste minuten van Ajax, want de achterstand werd eigenlijk met de minuut logischer verklaard. Fortuna Sittard zakte weliswaar in en opereerde zonder bal vanuit een 5-3-2-formatie met de kont tegen de eigen zestien, maar toch. Het was alsof Ajax de wedstrijd niet serieus genoeg benaderde. De wisselspelers trapten ook wel erg veel lol tijdens het rondootje langs de zijlijn. Het zijn normaal wellicht zaken die er niet toe doen, maar in een leeg stadion valt zoiets op en nu nog meer dan de vorige keren.

Ook de totstandkoming van de 0-1 vertelde dat Ajax nog in sluimerstand stond. Zowel Ryan Gravenberch als Lisandro Martínez greep maar half in, Klaassen was ook te veel toeschouwer, Daley Blind nam de coronaregels in act en Noussair Mazraoui sliep door zijn wekker. De vrijheid die Cox genoot was enorm en iedere poging om hem nog van scoren af te houden, was gedoemd te mislukken.

Het moet trouwens gezegd: Cox streept de bal hard, strak, laag en heerlijk achter Onana. Overigens deed Cox het in de allerlaatste, extra minuut nog eens dunnetjes over door een tweede bal achter de Ajaxdoelman te strepen. En je moet van goeden huize komen om Onana te verschalken!

Geen samba, maar kluitjesvoetbal
Samba op de vleugels! Het is een langgekoesterde wens van veel Ajacieden om Antony en David Neres op de flanken te zien schitteren. De gebeden zijn verhoord: midweeks al in Bergamo en nu weer tegen Fortuna, maar het feestje komt nog niet echt lekker los. Antony speelde weliswaar al meer vanaf rechts en Neres op de linkervleugel, maar het was druk op de dansvloer. Erg druk...

We merkten al op dat Fortuna erg ver inzakte en de vroege 0-1 zorgde er al helemaal voor dat de rodelantaarndrager geen enkele aanstalten maakte om op te schuiven. Het gevolg was dat er amper kon worden gedanst. Het was onwijs druk in de halve cirkel van het strafschopgebied. Spitsuur! Het deed een beetje denken aan vroeger, in de F'jes, op veld C 's ochtends om 09.00 uur en met een kannetje limonade in de rust.

Zaterdag was de mooiste dag van de week en je wist: als je naar je vriendjes keek... Afijn, je kunt het liedje wel dromen. Het werd gewoon weer op een kluitje, met de bal er tussenin. Alleen liep er vroeger in de F'jes waarschijnlijk geen Traoré rond die gewoon doorbeukte en het een verdediging moeilijk maakte. De Burkinees kent goede weken en was opnieuw bij twee goals betrokken. Door die penalty dus en eigenlijk had er ook nog een tweede keer gefloten moeten worden... Plus de kopbal die tot de 2-1 leidde.

Brobbey debuteert en scoort!
Het toch al indrukwekkende lijstje van scorende debutanten bij Ajax krijgt een toevoeging: Brian Brobbey! Binnen tien minuten na het betreden van het veld was het raak. Brobbey kwam in het veld voor Traoré en daarmee veranderde er weinig qua fysieke stootkracht, alleen had Brobbey de pech dat er in zijn eerste tien minuten als Ajaxspits vooral werd gewisseld, geklaagd en behandeld...

Het spel lag meer stil dan dat er werd gevoetbald, maar toen de bal eindelijk eventjes rolde, deed Ajax zowaar weer iets goed. Promes, Klaassen en Tadic zetten een aardig aanvalletje op, waarna Neres uit de draai probeerde te scoren. Dat mislukte omdat de bal tegen de paal stuiterde, maar het verhaal kreeg alsnog een happy end.

De bal sprong vanaf de paal terug tegen de voet van Brobbey en nog voordat hij de bal enige sturing mee kon geven, was als achttienjarige debutant en geboren Amsterdammer zijn eerste doelpunt voor Ajax al een feit! En kan er dan nu een krabbel gezet worden onder dat nieuwe contract? Fijn!

Regels zijn regels, toch?
Net als je na twee maanden eredivisie een beetje denkt door te hebben hoe de interpretatie van de diverse regels werkt, zorgt Siemen Mulder ervoor dat we het noorden toch weer een beetje kwijt zijn. De scheidsrechter kreeg tijdens Ajax - Fortuna te maken met veel twijfelgevalletjes en die zijn dus het lastigst om te beoordelen. De beoordeling liepen ook nogal eens uiteen.

Werd Traoré bijvoorbeeld niet harder aangepakt kort na de 1-1 en waarom ging de ene bal wel maar de andere bal niet op de stip? En waarom werd bij het tweede moment niet eens een VAR-check uitgevoerd? En wanneer is hands precies hands? Noussair Mazraoui verdedigde vlak voor zijn wissel (enkelklachten) toch echt de bal via de bovenarm, maar opnieuw deed de VAR niets.

En dan nog het penaltymoment met Andre Onana. Ging de doelman echt helemaal vrijuit of stond hij toch wel degelijk op de voet van Zian Flemming? En maakt het dan nog uit of Flemming een halve tel eerder over de bal maaide of niet? Oh ja, en die natrappende beweging van Neres dan? Als extraatje was er ook nog een handsbal van Martin Angha die niet eens de kans kreeg om zich af te wenden na een uithaal van Tadic, manmanman. Anderhalve aanval later riep de VAR de arbiter alsnog richting scherm.

Vragen, vragen... Vragen waarop de antwoorden door een wedstrijdje als deze steeds moeilijker worden. Het zouden stuk voor stuk prachtige tribunediscussies of 'kroegkwesties' zijn, maar ja... Daar mogen we niet naartoe. We kunnen er hooguit over appen binnen de groepsapps. Al had je daar rondom Fortuna-thuis wel een dagtaak aan!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >