Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl Ajax voorsprong uit handen geeft...

Het was erop of eronder, maar na een gelijkspel blijft het balanceren... Ajax had de overwinning kunnen wegsnoepen op bezoek bij Atalanta Bergamo, maar een voorsprong van twee doelpunten bleek even onverdiend als onhoudbaar. Sterker nog, de Ajacieden mogen zich met 2-2 niet eens beklagen. Deze zaken vielen ons op.

27 oktober 2020 - 22:53
Verslagataajacar
Hopelijk valt de knieblessure van Antony mee... © Pro Shots

Spelersbus bekogeld tijdens ritje naar stadion
Je verwacht het misschien niet direct, maar zo'n uurtje voor de aftrap was er sprake van Argentijnse taferelen in een grotendeels uitgestorven Bergamo. Slechts de spelersbussen van Ajax waren onderweg, evenals een aantal onverlaten – mooi politiewoord – namens de thuisclub. Die onverlaten besloten de spelersbus te bekogelen en mikten nog raak ook.

Er sneuvelde een enkele ruit en van persoonlijk ongemak was gelukkig geen enkele sprake. Misschien is het maar goed dat het op de schaal van Argentijnse taferelen tot op zekere hoogte meeviel, want we kennen allemaal de beelden van het treffen tussen River Plate en Boca Juniors in de finale van de Copa Libertadores...

Weinig samba door zenuwen bij Antony
We kunnen er achteraf om lachen en er gaat nu een filmpje rond waarin Antony tegenstander Hans Hateboer op een panna trakteert, maar filmpjes van de eerste 25 minuten zijn een stukkie schaarser. Het leek wel alsof de Braziliaan vol zenuwen begon aan zijn eerste wedstrijd in de Champions League, maar het was ook wel weer grappig om de duidelijk exponentiële groeicurve van zijn zelfvertrouwen te spotten nadat er iets was gelukt.

Vanaf dat moment voelde Antony zich beter in zijn element op het veld van het Stadio Atleti Azzurri d'Italia. Plots dartelde hij over het veld. Niet alleen vanaf de rechterflank waar hij begon, maar ook op links. En, toeval of niet, prompt was landgenoot David Neres belangrijk op dat ene momentje waarop hij vanaf de linkerkant opereerde.

Neres werd weggestuurd door Nico Tagliafico en ondanks een kleine vertraging 'sneed' hij naar binnen en volgde er een voorzet, die in eerste instantie door doelman Marco Sportiello onschadelijk leek te worden gemaakt. Leek, want Lassina Traoré zette zijn grote voet tegen de losgelaten bal en het tikje dat hij gaf, was net hard genoeg om de arbitrage ervan te overtuigen dat de bal de doellijn inderdaad was gepasseerd! 0-2!

Hoofdrol Traoré
Traoré was net als in Venlo de spits van dienst en hoewel een optreden in de Champions League toch echt iets anders is dan altijd prijs in de schiettent van Venlo, liet de Burkinees zich wederom van zijn beste kant zien. Af en toe een toefje te zelfs, want de aanvaller kreeg al snel een gele kaart omdat hij op de voet van een Atalanta-speler trapte. Daar hadden trouwens wel meer Ajacieden last van.

Je zou haast denken dat het 'stampen' meespeelde bij het gevaarlijk ogende penaltymoment, want zeg nu eerlijk: misdeed Robin Gosens zo veel ten opzichte van Traoré? Je zou haast denken van niet. De voetbal-Duitser werkte de bal ietwat onorthodox weg en leek de spits niet te raken, maar blijkbaar hebben ze in Burkina Faso een goede toneelschool die de nummer 23 heeft bezocht.

Hij deed het lijken alsof er een zware overtreding werd gemaakt en zowel scheids Skomina als de VAR ging erin mee, waarna Dusan Tadic vanaf elf meter mocht aanleggen. De aanvoerder bleef koel en stuurde de doelman de verkeerde kant op. Heel verdiend konden we de voorsprong op dat moment, in de 29ste minuut niet noemen, maar in het kwartier dat volgde begon Ajax het spel meer en meer naar zich toe te trekken en leek er iets moois te gloren.

Atalanta start twee keer overrompelend
Allemaal leuk en aardig en achteraf kunnen we er flink om glimlachen, maar Ajax wankelde tijdens de openingsfase van Atalanta-uit. Zowel Noussair Mazraoui als Perr Schuurs was diverse keren zijn mannetje kwijt, waarna een achtervolging moest worden opgestart. Het is overdreven om te zeggen dat Atalanta kans op kans stapelde, maar het is maar goed dat telkens de laatste in positie staande verdediger onder de Ajacieden op de goede plek stond, anders had zo'n aanval of tegenstoot wel eens vervelend kunnen aflopen.

Het was alsof Ajax pas mee kon komen in de wedstrijd nadat het het ritme van Atalanta had weten te vinden, want het lukte langzaam maar zeker beter en beter om weerstand te bieden net zo lang totdat de Ajaxspelers de gelijke waren en niet meer onderden voor hun Italiaanse opponenten.

Wat in de eerste helft uitbleef, gebeurde na de herstart alsnog. Het lukte de Ajacieden opnieuw niet om de Atalanta-voorhoede onder de duim te houden en dit keer werd er wel toegeslagen. Balverlies bleek dodelijk en dan kun je wel roepen dat Daley Blind verkeerd instapt, maar het echte probleem lag bij de omschakeling waarin Ryan Gravenberch soms verzoop.

Blind probeerde slechts nog te redden wat er te redden viel. Helaas was hij net als Andre Onana kansloos op de kanonskogel die 2-2 betekende. Even eerder had lastpak Duvan Zapata al op knappe wijze raak gekopt door Schuurs – die nog een geweldige kans kreeg op 0-3 – af te troeven en de bal goed naar beneden te knikken

Ten Hag blijft wel ongeslagen in Europese uitduels
Terwijl de laatste pogingen van Ajax om een thuiswedstrijd te winnen in de Champions League vruchteloos bleken, gaat het stukken beter tijdens de uitwedstrijden. Inclusief voorronde hoefde Erik ten Hag nog nooit het hoofd te buigen op het hoogste Europese toneel. Het is maar goed dat die sterke reeks kon worden voortgezet, want Ajax kon in groep D absoluut geen nederlaag gebruiken.

Verliezen van Liverpool (0-1) is natuurlijk geen schande, maar gezien de veegpartij van Atalanta op bezoek bij FC Midtjylland was het stiekem toch wel erop of eronder voor Ajax. Deze pot kon direct het verschil betekenen tussen een overgangsjaar en serieus meedoen. We kunnen niet spreken van erop, maar ook niet van eronder... Wel moet er volgende week absoluut worden gewonnen van de onbekende Denen. Behalve Atalanta heeft ook Liverpool (2-0) inmiddels het goede voorbeeld gegeven.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >