Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van de Beek: 'Als basisdingen niet goed zijn, werkt het niet'

Na afloop van het met 2-1 verloren duel tegen FC Groningen was Donny van de Beek duidelijk: de scherpte en de wil om te winnen ontbraken. "We konden geen aanspraak maken op meer, zijn zelf schuldig."

27 januari 2020 - 09:40
VandeBeek12001
Dit is hoe teleurstelling eruit ziet bij Donny van de Beek. © Pro Shots

Wat overtuiging betrof leek Ajax in de Groningse Groene Kathedraal op een slechte kopie van zichzelf, moest Van de Beek na afloop tegen onder meer Ajax Life bekennen. “Het begint al gelijk in de eerste helft. Veel te slap. Zij winnen alle tweede ballen, alle duels. Daar begint voetbal mee. Dan kun je praten over tactiek, maar als de basisdingen niet goed zijn, werkt het niet. Wij moeten de absolute scherpte hebben en de wil om te winnen. Als dat klopt, kun je pas verder kijken naar tactische dingen.”

Beide goals van Groningen omschrijft Van de Beek als ‘irritant’, maar het begint ermee dat Ajax zelf achter de feiten aanloopt. De eerste treffer van Ajaxhuurling Kaj Sierhuis was een flipperkastbal via Bruno Varela. De tweede ging er heel ongelukkig in via Lisandro Martínez. “Ik moet zeggen; de tweede helft begonnen we wel iets beter, met meer pressie, maar dan valt die tweede goal - ook een klotegoal, maar goed. Op een heel verkeerd moment. Daarna beginnen we pas een beetje te voetballen. Eigenlijk moet je gewoon zo starten.”

Van de Beek wil niks horen over het gebrek aan kwaliteit door de afwezigheid van Andre Onana, Daley Blind of Hakim Ziyech. “Natuurlijk missen we superbelangrijke spelers, maar die basisdingen die fout gaan, hebben niks met kwaliteit te maken. Die moet iedereen beheersen.”

Dat tegenstanders thuis, zoals Groningen, iets extra’s brengen tegen Ajax, is geen nieuws, volgens de middenvelder die het nog een beetje spannend maakte met zijn treffer. “Tegen Ajax zet iedereen elke week een stapje extra. Dat doet Groningen, dat doen heel veel clubs. Daar moet je gewoon mee omgaan.”  

“We moeten helemaal niet naar anderen kijken, maar gewoon naar onszelf. Dat iedereen praat over ‘zes punten voorsprong, het is wel klaar’, dat is absoluut niet waar. Voor de winterstop heb je het gezien, als we een paar wedstrijden verliezen, staat alles weer dicht bij elkaar.”

De teleurstelling is groot bij Van de Beek en bij de aanhang. “Maar goed, we konden ook geen aanspraak maken op meer, we zijn zelf schuldig. Dat is gewoon klote. Voor een vol uitvak wil je goed voor de dag komen. Dat was het vandaag niet.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >