Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax – Heerenveen

De interlandperiode is voorbij en dus gaat het vizier weer op Ajax. De Ajacieden spelen zaterdag de tweede thuiswedstrijd van het seizoen en ontvangen sc Heerenveen in de eigen Johan Cruijff Arena. De ontmoetingen tussen beide clubs zorgen vrijwel altijd voor spektakel. Daarom hier drie dingen die je moet weten over Ajax – Heerenveen.

14 september 2019 - 11:33
Copyright-ProShots-2771659
Ziyech kan tegen Heerenveen zijn tweehonderdste eredivisiewedstrijd spelen. © Pro Shots

Onderlinge resultaten in Amsterdams voordeel
Als we puur naar de onderlinge resultaten tussen Ajax en Heerenveen kijken, hoeven de Amsterdammers niet bang te zijn. Natuurlijk zeggen statistieken niet alles, maar feit is wel dat Ajax in eigen huis vaak de baas is tegen de Friezen. Heerenveen kwam 27 keer eerder op bezoek in de Arena, waarvan er twintig wedstrijden werden gewonnen door Ajax. De club uit Friesland ging er drie keer met de volle buit vandoor en speelde vier keer gelijk.

Ajax-uit is voor Heerenveen sowieso geen potje om reikhalzend naar uit te kijken. Er worden niet alleen vaak punten verspeeld in Amsterdam, Ajax is ook nog eens de club tegen wie Heerenveen het vaakst verloor in een uitwedstrijd. De ploeg van Johnny Jansen is beter af in Eindhoven of Rotterdam, waar de resultaten over het algemeen beter zijn.

De ontmoetingen tussen Ajax en Heerenveen zijn vrijwel altijd spectaculair en staan garant voor doelpunten. De Ajacieden wisten in eigen huis 87 keer te scoren tegen Heerenveen. De Friezen vonden 31 keer het Amsterdamse doel. Ook de wedstrijd van vorig seizoen zorgde voor veel spektakel, nadat Ajax een ruime voorsprong uit handen gaf en het duel in een 4-4 gelijkspel eindigde. Toen won Ajax voor de verandering dus een keertje niet...

Verhuurde Botman is niet bang voor Ajax
Ajax verhuurde Sven Botman deze zomerse transferperiode aan Heerenveen. De centrale verdediger maakte nog niet zijn officiële debuut voor Ajax 1 en speelde zijn wedstrijden vooral bij Jong Ajax. Bij Heerenveen krijgt Botman de gelegenheid om in de eredivisie alsnog vlieguren te maken.

Voor de oud-Ajacied is de wedstrijd tegen Ajax natuurlijk best bijzonder. Botman had de wedstrijddag nog net niet met rode pen omcirkeld in zijn agenda, maar zocht na zijn overstap wel gelijk op wanneer hij met zijn nieuwe club in Amsterdam moest voetballen. “Ik heb wat oude bekenden bij Ajax gesproken en we hebben er allemaal zin in,” vertelt de verdediger tegenover Fox Sports.

“We hoeven helemaal niet bang te zijn voor Ajax. We gaan ook niet met angst richting de Arena. We moeten ons eigen spel hanteren en als we in Amsterdam met lef spelen, denk ik dat we gewoon een resultaat kunnen boeken,” aldus Botman, die overigens goed gebruik maakt van zijn Ajaxverleden. “Ik kan mijn teamgenoten wel wat vertellen over de zwaktes van bepaalde Ajaxspelers en waar wij het beste op kunnen letten.”

Record voor Tadic en mijlpaal voor Ziyech
Het seizoen is amper serieus onderweg of Dusan Tadic heeft alweer meerdere records gebroken. In de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Emmen (5-0) evenaarde hij de prestatie van Jari Litmanen, door elf opeenvolgende eredivisiewedstrijden in eigen huis te scoren. Ook het record van Cees Groot moest eraan geloven. De aanvoerder maakte tegen Emmen één doelpunt, waardoor hij minimaal twee keer het net vond in vier opeenvolgende thuisduels.

Tegen Heerenveen kan Tadic wederom een bijzondere prestatie leveren. Deze keer gaat het om het record dat Dennis Bergkamp al sinds 1989 in handen heeft. De voormalig buitenspeler scoorde tien keer op rij in een eredivisiewedstrijd. Tadic wist vooralsnog zeven keer het net te vinden in zeven opeenvolgende competitieduels. Als Tadic het vizier tegen Heerenveen wederom op scherp heeft, wordt hij de eerste Ajacied die acht keer op een rij scoort sinds de doelpuntenreeks van Bergkamp. 

Ook Hakim Ziyech heeft een mooie mijlpaal in zicht. De Marokkaan kan tegen Heerenveen zijn tweehonderdste eredivisiewedstrijd spelen. In de 199 duels die daaraan vooraf gingen, scoorde hij 77 keer en gaf hij 76 assists. Overigens is Ziyech volgens de statistieken van Voetbal International altijd wel op schot tegen Heerenveen. De creatieveling maakte vijf goals tegen zijn oude ploeg en gaf ook vijf assists.

Ajax en Heerenveen trappen zaterdagavond om 18.30 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >