Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Verhitte toestanden op tribunes en voorpagina's Griekse kranten

Het is een gigantisch vooroordeel als we opmerken dat sentiment soms de overhand krijgt bij passievolle en emotionele Grieken, maar dat is wel precies wat er aan de hand is. We verwachtten misschien een heksenketel in Thessaloniki, om de emoties vervolgens pas bij de return echt te zien overlopen.

14 augustus 2019 - 15:50
paokgedoecar
Zowel scheids als politie moest ingrijpen tijdens Ajax - Paok. © Pro Shots

Er is nogal wat gebeurd tijdens de tweede ontmoeting tussen Ajax en Paok Saloniki, dit keer in de Johan Cruijff Arena. De Ajacieden trokken aan het langste eind door met 3-2 te winnen, mede op basis van drie gegeven penalty's. En floot de scheids ook niet een tikje te vroeg af?

Alles en iedereen spreekt er schande van in de Griekse pers. Wij zaten op de perstribune naast een opgewonden Griekse radioverslaggever en nu is ons Grieks een beetje roestig, waardoor we van het totale verslag slechts twee woorden hebben kunnen verstaan: 'Uefa, maffia!'

De term 'Uefa, maffia' komen we ook terug op de voorpagina's van twee afzonderlijke sportkranten. Ja, de vaste volgers van Paok Saloniki voelen zich flink bestolen. Het gekke is dat je de drie pingels stuk voor stuk kunt geven en dat ze zelfs met de VAR waren blijven staan, maar toch.

https://twitter.com/JongeneelBas/status/1161551830272401408

Omgekeerd zouden wij ook niet vrolijk worden van maar liefst drie geïncasseerde strafschoppen. En dan is er ook nog woede omdat Nico Tagliafico voorafgaand aan zijn rake kopbal een duwtje zou hebben uitgedeeld, maar zo kun je wel aan de gang blijven. Of heeft Ajax echt het mazzeltje gehad dat de Uefa het zich amper kan veroorloven om nu al een halvefinalist kwijt te raken?

Het zijn vragen waarop in Griekenland momenteel antwoorden inclusief veel vraagtekens worden gegeven. De kranten staan er bol van, de urenlange durende radioprogramma's waarschijnlijk net zo goed, maar wij zetten vandaag toch echt even een andere zender op, als je het niet erg vindt.

Dit neemt niet weg dat de gemoederen nog steeds verhit zijn. Want er was niet alleen op het veld van alles aan de hand, ook op de tribunes van de JC Arena gebeurden allerlei dingen. Zo was het om te beginnen nogal opmerkelijk dat een flinke groep Griekse supporters – bestaande uit zo'n honderd personen – plaatsnam op vak 406, waarbij de bovenste helft van het vak uiteraard was ingenomen door Ajacieden.

Wij van Ajax Life deden navraag bij de club en het betrof inderdaad een groep genodigden vanuit Paok, zoals je ook wel eens bobo's van Ajax op een lange zijde ziet. Check de rake vrije trap van Lasse Schone in Bernabéu nog maar eens en dan zie je direct achter hem ook een behoorlijke pluk Ajacieden juichen.

Het punt is alleen dat Ajax en Real Madrid lief voor elkaar zijn en mooie plekken voor elkaar regelen, waardoor er geen confrontaties dreigen zoals op de tweede ring in Amsterdam het geval was. De Griekse bobo's gedroegen zich niet echt als bobo's, meer als een soort extra uitvakje. Hartstikke leuk, maar net als het wedstrijdverloop was alles een tikje te opgefokt.

De gemoederen bedaarden na het laatste fluitsignaal ook niet direct, waardoor er nog meer gedoe ontstond. We hebben het zelf compleet gemist omdat we druk aan het werk waren, maar er werd een Griekse journalist door de beveiliging van de tribunes gehaald en overgeleverd aan de politie. AT5 heeft beelden van de hele toestand, kijk maar.

De journalist werd zelfs gearresteerd, op grond van huisvredebreuk. We hebben geen idee of de beste man inmiddels is heengezonden, maar er wordt vast niet lovend teruggekeken op het tripje Amsterdam.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >