Ajax gaat verder in Europa na zege op Paok Saloniki en dit viel ons op

Ajax gaat ook dit seizoen weer meedoen aan een Europees toernooi. De Amsterdammers versloegen Paok Saloniki in een kolkende Johan Cruijff Arena met 3-2 en stelden daarmee Europees voetbal veilig. Dusan Tadic scoorde tweemaal vanaf elf meter en ook Nico Tagliafico had het vizier op scherp. Dit viel ons verder op tijdens Ajax – Paok.

13 augustus 2019 - 22:27
Copyright-ProShots-4105426
Tadic mocht tegen Paok drie keer aanleggen voor een strafschop. © Pro Shots

Ten Hag kiest voor Tadic-variant
Erik ten Hag koos tegen Paok voor exact dezelfde elf namen als bij de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Emmen (5-0). Dat betekende dat er in de spits een plekje was gereserveerd voor Dusan Tadic. Kasper Dolberg en Klaas Jan Huntelaar werden gepasseerd.

Sterker nog, Dolberg zat niet eens bij de wedstrijdselectie en keek vanaf de tribune toe hoe Tadic het in de punt van de aanval deed. Er was geen sprake van een blessure bij de Deen, dus zijn afwezigheid voelde toch wel een beetje pijnlijk aan. Ten Hag verklaarde voorafgaand aan de wedstrijd tegenover Ziggo Sport dat hij het liefst zo veel mogelijk verschillende types op de bank wilde hebben. Dolberg hoorde daar dus niet bij.

Huntelaar speelt voor ballenjongen
Huntelaar zorgde voor een opvallend moment in de negende minuut van de wedstrijd. Nadat arbiter Craig Pawson de bal tegen zich aankreeg, werd het spel hervat met een scheidsrechtersbal. Het duurde echter even voordat er een bal beschikbaar was. Huntelaar merkte op dat Ajax haast had met de spelhervatting en trok een sprintje vanaf de reservebank het veld in, om vervolgens een bal te overhandigen aan Hakim Ziyech. De inmiddels zesendertigjarige Ajaxspits uit zijn honger en gretigheid niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten.

Tadic faalt vanaf elf meter, maar benut herkansing
Ajax kwam na twintig minuten op achterstand, maar kreeg niet snel daarna de ideale mogelijkheid om weer op gelijke hoogte te komen. David Neres werd in de vijandelijke zestienmeter omver geduwd en even later werd ook Tadic naar de grond gewerkt. Scheidsrechter Craig wees naar de penaltystip en Tadic meldde zich achter de bal. De Griekse doelman koos echter dezelfde hoek uit als de Ajaxcaptain en voorkwam op die manier de gelijkmaker.

Lang kon de Serviër niet treuren om zijn misser, want tien minuten later mocht Tadic wederom aanleggen voor een pingel. Deze keer ging de bal op de stip wegens hands. Het leek er nog even op dat Razvan Marin de herkansing zou nemen, maar Tadic toonde lef en ging voor een tweede keer achter de bal staan. De aanvaller bleef deze keer wel koel en schoot de bal recht door het midden: 1-1.

Nicooo, Nicooo, Nicooo!
De naam van Nico Tagliafico werd tien minuten voor tijd gescandeerd in een kolkende Arena en dat was niet zomaar. De Argentijn kopte Ajax vanuit een corner op 2-1. Het was de zoveelste hoekschop die Ajax kreeg en dus moest de bal vroeg of laat een keer goedvallen. Tagliafico deed het en nam daarmee een boel spanning weg op de tribunes. De verdediger kopte niet eens hard, maar stuurde de bal met een mooie curve richting de hoek en buiten bereik van de Griekse doelman.

Tadic maakte vlak voor tijd een einde aan het laatste sprankeltje hoop dat Paok misschien nog had. De aanvoerder legde voor de derde keer van de avond aan voor een strafschop en wist ook deze pingel te benutten. Ondanks een tweede tegentreffer van Paok kwam de zege niet meer in gevaar.

Apoel Nicosia tegenstander in play-offs
Het leek er na de eerste wedstrijd tussen Qarabag FK en Apoel Nicosia op dat de ploeg uit Bakoe de volgende tegenstander van Ajax zou worden op jacht naar een plek in de groepsfase van de Champions League. Qarabag versloeg de Cyprioten met 2-1 in de eerste ontmoeting van het tweeluik, maar Apoel knokte zich in de return knap terug (2-0). Ajax neemt het dus in de vierde voorronde van het kampioenenbal op tegen Apoel. Er staat dinsdag 20 augustus eerst een uitwedstrijd op het programma, waarna de Cyprioten een week later op bezoek komen in de Johan Cruijff Arena.