Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Druk

Een voetbal en een veld, rood en wit, Johan Cruijff en de Arena. Zomaar wat woorden die voor Ajacieden onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Denkend aan Ajax is er nog een woord dat altijd in meer of mindere mate opspeelt: druk.

08 augustus 2019 - 11:18
gastblogdrukcar
De druk neemt richting Paok-thuis vast ook weer toe. © Pro Shots

Door: Lennart van der Plas

Pressie, stress, belasting, spanning: allemaal woorden die synoniem zijn voor ‘druk’. Jaarlijks is die druk weer anders. Sterker nog, de druk wisselt doorlopend. Na elke mindere wedstrijd neemt de druk wat toe, na elke goede wedstrijd neemt-ie weer wat af.

Op spelers die voor miljoenen worden gehaald, ligt direct al een bepaalde druk terwijl anderen de druk zien toenemen naarmate ze verder doorgroeien in de Ajaxjeugd. De druk is onzichtbaar, maar vaak van grote invloed.

Zonder zelf op of in de buurt van De Toekomst rond te lopen, lukt het een groep mensen om de druk op Ajax aan het begin van dit seizoen nog wat te vergroten. Het zijn de zogeheten prominente voetbaljournalisten in de VI Seizoensgids, door VI zelf bestempeld als de 'crème de la crème van de Nederlandse sportjournalistiek'.

Deze dertien waarzeggers kenners verwachten unaniem Ajax als kampioen. Dit terwijl we niet eens weten hoe de selectie van Ajax en andere ploegen eruitziet na het sluiten van de transfermarkten, is het voor de prominenten al helder.

Realisme is niet altijd even populair, maar wel uitermate belangrijk

Natuurlijk, dat is helemaal niet zo vreemd na een seizoen met de schaal, beker en een haast briljante campagne in de Champions League. Als buitengewoon neutrale supporter schat ik de kansen voor Ajax in de competitie ook behoorlijk hoog in, niet in de laatste plaats door de zwakte van de tegenstanders in de eredivisie.

Tegenstanders overigens die er het hele seizoen weer alles aan doen om in juli en augustus wat voorrondewedstrijden te spelen in Verweggistan, om helaas te vaak zwaar teleurgesteld af te druipen en met nieuwe, vaak nog enthousiaste spelers het riedeltje een volgend seizoen te herhalen.

Voor Ajax zitten de eerste drie officiële wedstrijden er inmiddels op. Eén zege met meteen een prijs en twee gelijke spelen waarvan de gevolgen pas volgende week en aan het einde van het seizoen duidelijk zijn. De druk om te presteren is vroeg in het seizoen al behoorlijk hoog, zoals wel vaker bij Ajax. Gelukkig bestaat er een middeltje tegen de druk: realisme.

Niet altijd even populair, maar wel uitermate belangrijk. Enkele zeer belangrijke krachten zijn vertrokken – veel spelers hebben deze zomer nauwelijks rust gehad – en de transferperikelen zullen ons én de selectie de komende weken nog wel bezighouden.

Druk is prima en hoort erbij, als we de realiteit maar niet uit het oog verliezen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €5,-* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >