Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Halsema wil entrada's toestaan, maar dan wel zonder vuurwerk

Aftellen richting de start van het seizoen betekent in dit geval ook aftellen naar Europese avondjes. Weliswaar nog in de voorronde, maar dat hoef je aan het sfeertje niet te merken. Al weten we niet zeker of het weer zoals vroeger wordt, al is het maar omdat Femke Halsema in de toekomst geen vuurwerk meer wil zien bij entrada's.

15 juli 2019 - 10:32
entradafollowupcar
De grootste entrada ooit was tof, maar er ontbreekt toch iets... © De Brouwer

Het opwarmertje voor een Europese thuiswedstrijd staat deze dagen van de zomerstop weer even volop in de belangstelling, omdat nog eens goed is onderzocht wat er allemaal is misgegaan op de avond van Ajax - Juventus, toen de entrada werd verboden en de politie van de lokale driehoek moest ingrijpen.

De conclusies van het onderzoek, uitgevoerd door het COT, liegen er niet om, al vindt burgemeester Femke Halsema ook dat er sprake is geweest van de Wet van Murphy. Dit wil zeggen dat soort van alles misging wat er ook daadwerkelijk mis kon gaan. Halsema zelf was rond Ajax - Juve overigens op werkbezoek in Amerika.

Als de conclusie opnieuw luidt dat er zaken fout zijn gelopen, moet er dan sprake zijn van excuses? “Nou, in zoverre dat... De mensen die daar volkomen onschuldig rondliepen en een nat pak hebben gehaald of werden geconfronteerd met geweld, ja, die verdienen een excuus. Maar er waren ook supporters die 'gewoon' met bakstenen hebben gegooid en die krijgen geen excuses,” vertelt Halsema in gesprek met AT5.

Gelukkig bleek het na de mislukte entrada geen einde verhaal, maar zagen we bij het volgende thuisduel – dit keer met Tottenham Hotspur – even verderop in het Arenapark de grootste entrada ooit, maar dan zonder vuurwerk. Dat is ook het pad waarop Halsema in de toekomst verder wil, zo blijkt aan tafel bij de Amsterdamse stadszender.

“Wij erkennen dat entrada's ook echt feestelijk kunnen kunnen zijn, magisch zelfs, met trommels, zoals we op het Arenapark hebben gezien, maar wel zonder vuurwerk. Je moet je voorstellen dat het voor de politie heel ingewikkeld is. Het is goed om te melden dat de politie een opdracht kreeg van de lokale driehoek en zo goed mogelijk probeerde te handelen, maar te maken kreeg met tegenslag.”

“Er zijn gewonden gevallen bij de politie. Daar mag wel iets meer aandacht voor zijn. Vuurwerk is niet alleen gevaarlijk voor supporters, als er 10.000 man opeengepakt staat en elkaar aan het opzwepen is... Als daar vuurwerk wordt afgestoken en het raakt anderen, dan kunnen er echt ongelukken gebeuren terwijl politie en ambulance er dan slecht bij kunnen.”

Het gekke is dat het voor die bewuste avond van Ajax - Juventus eigenlijk nooit fout ging en dat er omheen veel fouten zijn gemaakt, maar dat het blijkbaar niet meer kan zoals voorheen. Het is verder de bedoeling om het Arenapark op termijn vol te bouwen, dus ook in die zin is het de vraag hoelang deze oplossing mee kan.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >