Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Interessante analyse: wat maakt Onana nou zo goed?

Andre Onana heeft een fantastisch seizoen achter de rug. De sluitpost was vaak een rots in de branding en voorkwam meerdere belangrijke tegentreffers. Als we de statistieken en een mening van een expert onder de loep nemen, komen we erachter wat Onana nu zo goed maakt.

15 juni 2019 - 13:12
Onana1

Onana voorkwam in de eredivisie ongeveer 3,5 meer tegendoelpunten dan een gemiddelde doelman. Hoewel dat al een prestatie op zich is, was de Champions League het podium waarop de goalie zich pas echt onderscheidde. Tijdens het miljardenbal voorkwam Onana liefst 5,3 meer tegentreffers dan een gemiddelde doelman. Daarnaast kwam de Ajacied het beste uit de test wat betreft het stoppen van een schot.

Dit alles lezen we bij StatsBomb, dat in aanloop naar de Afrika Cup een interessante analyse van de Ajaxdoelman maakte. Statistici spraken met Pablo López over de kwaliteiten en het succes van de keeper. De video-analist van het nationale elftal van Kameroen spreekt over een ‘zeer leergierige’ Onana.

“Onana is een zeer professionele speler en dankzij zijn talent, nieuwsgierigheid en verlangen om te leren, verbetert hij elke dag. Hij vraagt ​​om video's van de tegenstanders en wil na de wedstrijd al zijn acties zien om deze te corrigeren en te versterken. Hij heeft weinig zwakke punten, maar probeert elk detail te verbeteren.”

López laat een aantal video’s zien die hij ook samen met Onana analyseerde. Aan de hand van de beelden legt de analist de opbouwende kwaliteiten van de Ajacied uit. Zo zien we dat Onana met een lange bal gelijk de vrije man weet te vinden. “Met deze pass speelt hij zich onder de druk van de tegenstander uit en zet hij tegelijkertijd een aanval op,” legt López uit.

Ook de verdedigende kwaliteiten worden onder de loep genomen. Zo blijkt dat Onana vaak goed staat gepositioneerd en lang op zijn benen blijft staan. Daarnaast is López lovend over het uitkomen. “Hij schermt zijn doel af door naar de tegenstander te komen, zonder zijn blik van de bal af te halen. Dat toont moed en vastberadenheid aan.”

Onana behoorde het afgelopen seizoen tot een van de beste keepers in de Champions League. Alleen Hugo Lloris, Jan Oblak, Marc-André Ter Stegen en Wojciech Szczęsny waren statistisch gezien beter. "Zijn positionering, concentratie en zijn kracht en dapperheid behoren tot zijn beste kwaliteiten," sluit López af.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >