Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nieuw platform strijdt voor rookvrije stadions

Vanaf het seizoen 2020/2021 zijn alle stadions in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie rookvrij. Tenminste, als het aan het speciaal hiervoor opgerichte platform ligt. Wat is er precies aan de hand en hoe zit dat bij Ajax?

05 juni 2019 - 11:03
Rookverhaal-1200
Mensen aanspreken op rookgedrag is een uitdaging. © De Brouwer

Welnu, er is een heus platform rookvrije voetbalstadions opgericht dat de opgestoken sigaret definitief uit de stadions wil verbannen. Het platform is opgezet door de initiatiefnemers eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds).

Met ingang van komend seizoen 2019/2020 wordt er door de clubs die op dit moment nog niet (volledig) rookvrij zijn een zogeheten ontmoedigingsbeleid gehanteerd. 

Op het platform lezen we er het volgende over: “Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met voornamelijk vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken.”

Overigens mag bij ons aller Ajax al langer niet meer gerookt worden. Sterker nog, de Johan Cruijff Arena ontving al eens een boete wegens gerook in het eigen huis en is verplicht te handhaven op het geldende rookverbod. Het stadion ging destijds tegen die boete in beroep, maar werd in het ongelijk gesteld.

Al op 1 juli 2008 besloten Arena en Ajax dat het stadion tijdens sportevenementen volledig rookvrij moet zijn. “We vinden dat roken en sporten niet samengaan en het geeft ook overlast,” stelde een woordvoerder van het stadion begin dit jaar al in een reactie tegenover Ajax Life. Hij stelde echter ook dat handhaving lastig is.

“We zetten ons al jarenlang in om het eigen ingevoerde rookverbod te handhaven. Het blijft echter een enorme uitdaging om tijdens voetbalwedstrijden met vaak ruim 50.000 bezoekers helemaal te voorkomen dat er gerookt wordt, zeker in bepaalde delen van het stadion.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >