Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Trots

Het was nog maar enkele jaren geleden. Het Nederlandse voetbal was afgeschreven. Misschien wel voorgoed. Die tijden van weleer waren voorbij, ingehaald door het grote geld. Ajax en andere Nederlandse clubs zouden nooit meer serieus meedoen in Europa, laat staan de top van het Europese voetbal. Sporadisch zouden 'we' misschien nog eens overwinteren, maar dat was het wel. Toch? Tóch?!

10 mei 2019 - 10:58
gastblogtrotscar

Door: Lennart van der Plas

Ajax haalde in 2017 volledig onverwacht de finale van de Europa League, met een coach die aan het begin van het seizoen – hoe zeg ik het netjes? – niet door iedereen even hartelijk welkom werd geheten. Maar Peter Bosz flikte het.

Ja, het was in de tweede Europese competitie. En ja, volgens een aantal kenners was het vooral met heel veel geluk. Van enkele tegenstanders werd, toegegeven, inderdaad met de nodige moeite gewonnen. Maar het lukte keer op keer wel tegen semi-topteams als Olympique Lyon en Schalke 04, totdat het Manchester United van José Mourinho in de eindstrijd een maatje te groot bleek.

Dit seizoen liet Ajax zien dat het onmogelijke mogelijk kan worden. IJzersterk in de poulefase, fenomenaal tegen titelhouder Real Madrid en het haast ongenaakbare Juventus met Cristiano Ronaldo. De puzzelstukjes pasten perfect in elkaar en de Amsterdammers rolden langs Europese topteams die vele malen meer geld te besteden hebben.

Blijf rustig, houd geloof in je eigen kunnen en de opleiding en blijf het goede doen

De Amsterdamse bravoure steeg tot grote hoogte toen niet Manchester City, maar Tottenham Hotspur tegenover ons kwam te staan in de halve finales. Er werden nog net geen tattoos gezet, maar de eerste tickets voor de finale in Madrid waren al geboekt. Heel begrijpelijk, want in vergelijking met eerdere tegenstanders was Spurs op papier een beduidend minder grote brok.

En hoe groot is dan de kater... Zó dichtbij. Seconden verwijderd van Madrid. En weer die verdomde 8 mei. Het avontuur is voorbij. Voetbal kan keihard zijn, zo bleek woensdag eens te meer. Waar ik zelf bij de rust al haast geen woorden meer had voor het geweldige Ajax, kon ik na de wedstrijd geen woorden meer vinden aan de andere zijde van het spectrum. Menig Ajacied voelde zich leeg, helemaal leeg, na een uitschakeling die je je ergste vijand nog niet toewenst. Maar het gebeurde.

Toch laat de wederopstanding van ons aller Ajax ons één ding zien. Word nooit te paniekerig als het even wat minder gaat. Blijf rustig, houd geloof in je eigen kunnen en de opleiding en blijf het goede doen. We mogen, nee, we móeten enorm trots zijn op dit Ajax en de enorme veerkracht. Van dood en begraven tot de trots van Europa. Dat valt in geen enkele financiële waarde uit te drukken.

Lennart van der Plas, supporter en meer dan tien jaar lid van de Supportersvereniging Ajax, keek vol ongeloof naar de wedstrijd van woensdag, maar is vooral ontzettend trots.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €5,-* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >