Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Tottenham Hotspur

Het is matchday, het (anderhalf)uur van de waarheid breekt bijna aan. Gelukkig maar, want die spanning moet uit ons lijf. Laat het nou maar gebeuren. Ter voorbereiding op al het spannends presenteren we drie dingen die je moet weten, zodat je scherp aan de aftrap van Ajax - Tottenham Hotspur verschijnt.

08 mei 2019 - 08:18
drie-dingen-spurs-1200
Valt hij weer in of verschijnt Sissoko in de JC Arena aan de aftrap? © Pro Shots

Tottenham presteert erbarmelijk in uitwedstrijden
In deze uren voor de aftrap probeer je jezelf op allerlei manieren moed in te praten. Zo kun je moed putten uit het feit dat Tottenham Hotspur met een werkelijke dramatische uitvorm is afgereisd naar Amsterdam voor de return tegen Ajax. Zo ging de ploeg van Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Christian Eriksen en de woensdagavond niet inzetbare Davinson Sánchez afgelopen weekeinde nog pijnlijk onderuit tegen Bournemouth (1-0).

Dat levert Spurs een vervelende statistiek op. De halve finalist verloor namelijk negen van zijn tien laatste uitwedstrijden in alle competities. Dat is best veel. Op vreemde bodem is de Londense formatie dus niet in beste doen. De laatste keer dat Spurs een uitwedstrijd won dateert van 5 maart. Toen was de ploeg op bezoek bij Borussia Dortmund met 0-1 te sterk.

Overigens smaakte een van de uitnederlagen niet slecht voor Spurs. Het verloor bij Manchester City in de kwartfinale van de Champions League met 4-3, maar stootte toch door naar de halve finale, omdat het in eigen stadion al met 1-0 had gewonnen. Dan is verliezen niet zo erg. In Amsterdam is verliezen voor Tottenham echter geen optie.

Zegt de erbarmelijke uitreeks van Spurs iets over de uitkomst woensdagavond in de Johan Cruijff Arena? Nee, natuurlijk niet, maar wij proberen ook maar aanknopingspunten te zoeken. Neem ons dat maar niet kwalijk. Misschien is het grootste aanknopingspunt wel gewoon dat dit Ajax heel goed kan voetballen. Zeker in de eigen Johan Cruijff Arena.

Pochettino wil 'dapper' Spurs zien, direct vanaf de aftrap
Het is zaak dat Ajax woensdagavond vanaf de allereerste minuut scherp is, want Spurs-Trainer Mauricio Pochettino heeft zijn manschappen duidelijk gemaakt dat alles nog mogelijk is en vooral dat zijn ploeg moet gaan stormen in Amsterdam. De voorsprong van Ajax is met de 0-1 uit Londen krap te noemen en alles kan nog gebeuren.

Dat liet Liverpool dinsdagavond nog zien tegen Barcelona. De 'Reds' poetsten een 3-0 achterstand uit de heenwedstrijd weg door in eigen huis met liefst 4-0 over de Catalanen heen te denderen. Een ware sensatie. Eentje die mogelijk inspirerend werkt voor Spurs, onder het mom dat alles mogelijk is.

Het maakt dat de eerste finalist bekend is. Maar wie wordt de tweede? Pochettino herhaalde een dag voor de wedstrijd nog maar eens dat het alle kanten op kan, maar stelde ook dat zijn spelers dan serieus uit een ander vaatje moeten tappen. Het was de manager totaal niet bevallen hoe zijn ploeg in de eerste ontmoeting met Ajax speelde. Hij miste de beleving bij zijn spelers, die hij voor de return eist.

"Ik denk dat iedereen - jullie, de supporters, maar vooral de spelers - de teleurstelling voelde, omdat we niet aan de wedstrijd begonnen alsof het een halve finale van de Champions League was. Die emotie zag ik niet terug op het veld. Daarom waren we heel teleurgesteld na afloop van de eerste wedstrijd," zo sprak de trainer kritische woorden over zijn spelersgroep.

Ajax was een half uur lang heer en meester in Londen, maar kwam toch flink onder druk te staan toen Spurs de tactiek aanpaste. Het liep goed af, omdat de verdediging stond als een huis, maar Tottenham heeft de handdoek logischerwijs nog lang niet geworpen. Pochettino: "Alles is mogelijk. Alles. Als je maar dapper speelt en met een winnaarsmentaliteit het veld op gaat. Dat is het belangrijkste."

Sissoko vindt Ajax een fijne tegenstander in voor Spurs belangrijkste week
Moussa Sissoko viel een week geleden in bij Spurs, toen Jan Vertonghen groggy het veld verliet. De Fransman deed dat uitstekend en wellicht verschijnt de sterke middenvelder woensdagavond wel vanaf de aftrap. Sissoko spreekt in The Guardian in elk geval over de belangrijkste week van Spurs, dit seizoen.

“Ik denk dat deze week de belangrijkste week van het seizoen is voor ons. Als we Ajax verslaan, dan staan we in de finale van de Champions League. Dat zou iets ongelooflijks zijn voor iedereen. Tegelijkertijd is het zo dat als we zondag van Everton winnen, dat we deelname aan de Champions League voor volgend seizoen veiligstellen.”

Sissoko wil er maar mee zeggen dat Spurs uitstekende zaken kan doen in een week tijd, al gaat die vlieger ook op voor Ajax. De ploeg van Erik ten Hag kan zondag ook uitstekende zakendoen, als FC Utrecht op bezoek komt. De prijzen worden zo zoetjesaan verdeeld, zo veel is duidelijk. “We moeten positief blijven en niet te veel nadenken,” stelt Sissoko over de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena.

De middenvelder stelt dat Ajax een prettige tegenstander is om tegen te spelen. “Ajax is een ploeg die wil voetballen. Ze zullen niet achterover gaan hangen om te verdedigen en ze zullen willen scoren tegen ons. Dat geldt voor ons ook. Wij moeten zorgen dat we de eerste goal maken. Dan zien we wel wat er gebeurt!”

Felix Brych is woensdagavond de scheidsrechter bij de clash tussen Ajax en Tottenham. Hij fluit de wedstrijd woensdag om 21.00 uur in gang.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >