Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax noteert hoogste klassering op ranglijst Europese clubs

Het vorige bericht dateert van half maart, maar het is inmiddels begin mei en Ajax is nog steeds op drie fronten actief. Het gaat vanaf nu echt om de prijzen, maar de goede prestaties springen al een tijdje in het oog. Ajax staat nu zelfs als 15e geklasseerd op de Euro Club Index.

02 mei 2019 - 16:53
vijftiendeindexcar
Ajax krijgt door heel Europa de duimen omhoog. © Pro Shots

We hebben het hier wel vaker over de Euro Club Index, maar waarom precies? Het is leuk om op deze ranglijst in de gaten te houden hoe goed Ajax in relatieve zin presteert. Zoals je je kunt voorstellen, presteert Ajax ook relatief gezien best aardig. Om niet te zeggen zelfs erg goed.

De Euro Club Index schetst een zo realistisch mogelijk beeld omdat zowel nationale als Europese resultaten meetellen. Clubs die niet (meer) actief zijn in de Champions League kunnen natuurlijk nog steeds behoorlijk sterk zijn. We vinden Ajax inmiddels terug op plek 15!

De vijftiende plek betekent de hoogste klassering voor Ajax sinds het opstarten van de Euro Club Index in 2007. Voor Peter Bosz was tijdens zijn succesvolle Europese avontuur de 26e plek het hoogst haalbare, maar dit seizoen worden zo'n beetje wekelijks grenzen verlegd.

https://twitter.com/EuroClubIndex/status/1123530842268143616

Ajax staat nu ingeklemd tussen Borussia Dortmund en FC Porto, dat werd gepasseerd dankzij de overwinning op Tottenham Hotspur (0-1). Net als Porto ging Ajax ook voorbij aan Valencia. De Spanjaarden zijn nog wel actief in de Europa League en kunnen daar dus punten verzamelen.

De Euro Club Index is gewoon een leuk dingetje, maar het zegt verder niets. Wat dat betreft is de officiële Uefa-ranglijst een stukkie belangrijker. Ook daarop maakt Ajax flinke stappen. Het staat inmiddels 20e en dat kan wel wat waard zijn.

De Uefa-ranglijst wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de potindeling van clubs. Als het Ajax lukt om zich te kwalificeren voor de volgende editie van de Champions League – een direct ticket volgt alleen na toernooiwinst – komt pot 2 wellicht in zicht. Dit kan een iets gemakkelijkere loting opleveren.

Maar dat is voorlopig allemaal toekomstmuziek. Eerst maar eens prijzen pakken!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >