Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Diverse nieuwe regels: per ongeluk hands wordt ook echt hands

Er wordt veel nagedacht over het spelletje dat wij allemaal zo leuk vinden. En het lijkt erop dat er ook beter wordt nagedacht over de regels die bij voetbal horen. In de hoop het spel te verbeteren, doen per volgend seizoen alweer nieuwe regels hun intrede. Bijvoorbeeld op het gebied van hands.

03 maart 2019 - 16:25
nieuweregelscar
De nieuwe regels zien we volgend seizoen terug in de eredivisie en Europees. © Pro Shots

Per ongeluk hands is vanaf volgend seizoen ook gewoon altijd hands. Dit lezen we in een bericht van International Football Association Board (Ifab) dat dit weekeinde in Aberdeen handen opstak en via die stemming diverse nieuwe regels aannam die vanaf volgend seizoen hun intrede doen.

Wanneer is hands nu precies hands? Een handsbal in doelpuntensituaties moet straks altijd worden afgefloten, zo bepaalde spelregelcommissie Ifab. “Een doelpunt gemaakt met hand of arm, zelfs als dit per ongeluk gaat, is voortaan niet meer toegestaan.”

Het opvallende is dat het hier vooral gaat over hands van de aanvallende partij. Wat nu als een verdediger met een handsbal per ongeluk doelgevaar voorkomt? Het afkeuren van een doelpunt klinkt logisch, maar gaan we dan ook veel meer penalty's zien? Even afwachten, we zijn benieuwd!

Er gaat nog meer veranderen. Zo is het aanvallers volgend seizoen niet meer toegestaan om bij een vrije trap in het muurtje te gaan staan. Het doel hiervan is het voorkomen van spelbederf, al was het ook altijd een mooi schouwspel om de aanvallers hun ding te zien doen. Dit alles uiteraard in de hoop om de kans op een doelpunt te vergroten. Aanvallers moeten straks toekijken op een meter afstand van het muurtje.

Er zijn nog een paar kleine veranderingen. Een speler die wordt gewisseld, moet voortaan het veld verlaten via de dichtstbijzijnde lijn. Door spelers te verplichten om de kortste route te volgen, kan het spel sneller worden hervat, zo luidt de redenatie van Ifab. Inderdaad kosten wissels veel tijd.

Er zijn nog twee veranderingen: de bal hoeft na een doeltrap of vrije trap binnen de zestien niet langer het doelgebied te verlaten. De meeste spelers en keepers lijken zich niet eens bewust van deze regel, want als de grens vlagt en de scheids fluit, volgt er altijd veel onbegrip wanneer de bal opnieuw moet worden genomen.

Tenslotte hoeft een keeper bij een penalty voortaan nog maar met één voet op de doellijn te staan. Dit biedt een keeper de mogelijkheid om een counter uit te voeren ten opzichte van een aanloop, want die is in het voordeel van de nemer.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >