Deze zaken vielen ons op bij de dure uitglijder in Alkmaar

Ajax heeft de titel niet meer in eigen hand. De ploeg verloor in Alkmaar met 1-0 van AZ waardoor het gat met PSV weer groeide naar vijf punten. Deze zes zaken vielen ons op.

17 maart 2019 - 16:35
Verslag-1200-x-800
Daley Blind beseft dat Ajax zijn titelkansen niet meer in eigen hand heeft. © Pro Shots

Ajax worstelt voor rust
Ajax mocht na een matige eerste helft niet mopperen dat het met een 0-0-stand ging rusten. De ploeg van Erik ten Hag speelde slordig in balbezit, kwam niet toe aan goede aanvallen en ontsnapte enkele malen in de omschakeling. De beste kansen waren voor de thuisploeg, via rechtsback Jonas Svensson en linksbuiten Oussama Idrissi.

Andre Onana mocht vooral zijn ploeggenoot Nico Tagliafico dankbaar zijn dat hij in de eerste helft zijn doel schoon hield. Werd Ajax dan helemaal niet gevaarlijk voor rust? Jawel. Vijf minuten voor rust creëerden de Amsterdammers hun enige serieuze wapenfeit. Donny van de Beek stond aan het eind van een vrije aanval en kopte de bal langs oud-Ajacied Marco Bizot. Ron Vlaar werkte de bal echter weg voor de doellijn.

Ziyech haakt af
Erik ten Hag kon in Alkmaar weer gebruik maken van Frenkie de Jong en Hakim Ziyech. Beide spelers ontbraken afgelopen week door respectievelijk een lies- en kuitblessure tegen PEC Zwolle. Voor Ziyech eindigde de wedstrijd echter na 24 minuten. De aanvaller, op papier spelend als rechtsbuiten, moest zich laten vervangen door Kasper Dolberg. Dusan Tadic - begonnen als spits - ging naar de rechtervleugel. Of de Marokkaans international komende week afreist naar Marokko is nog onduidelijk.

Uitglijders zonder gevolgen
De wind speelt in Alkmaar altijd een rol, maar daar hebben beide ploegen last van. Wat in de eerste helft wel opviel was het aantal Ajacieden dat uitgleed op het veld. Daar hadden de gasten opvallend meer moeite mee dan de Alkmaarders. De grootste kans ontstond zo voor Mats Seuntjens. Hij mocht op Onana schieten na een glijpartij van Nico Tagliafico. De Kameroener redde echter.

Ten Hag wisselt na rust op de vleugels
Ajax leek met een positiewissel (Tadic naar links, Neres naar rechts) dreigender uit de kleedkamer te komen, maar had de pech dat Dolberg een voorzet van Neres net langs de verkeerde kant van de paal kopte. De thuisploeg counterde echter gevaarlijk via Calvin Stengs, die in korte tijd twee goede kansen kreeg. Niet veel later frommelde Guus Til de bal uit een scrimmage in het net, nadat Onana mistastte bij een corner.

Gefluit voor het Huntelaar
Klaas Jan Huntelaar was vorig seizoen belangrijk in de Amsterdamse zege op AZ. Wellicht dat het thuispubliek spits daarom trakteerde op een fluitconcert toen hij een kwartier voor tijd de tegenvallende Neres verving. Huntelaar was meteen gevaarlijk met een kopbal die Bizot maar ternauwernood over de lat tikte.

Ajax zet te laat aan
Het slotoffensief van Ajax kreeg na het inbrengen van Noa Lang en Huntelaar pas serieus gestalte.  Het grootste gevaar kwam via afstandsschoten van De Ligt en Mazraoui. Ajax ging alles of niets spelen en werd kwetsbaar achterin. Uit een afgeslagen Ajaxcorner had Idrissi de wedstrijd op slot kunnen gooien, maar Onana hield zijn ploeg tien minuten voor tijd op de been door in het onderlinge duel zelf lang te blijven staan.

Aan Ajaxzijde miste Van de Beek een goede kans op de gelijkmaker, waarna Onana zijn ploeg opnieuw redde bij een uitbraak van Stengs. Met De Ligt als extra stormram zette Ajax nogmaals aan in het overvolle strafschopgebied van AZ. De laatste kans was voor Tadic, maar zijn schot werd - illustratief - geblokt door invaller Lang.