Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Stoeltje 63: Alles of niets

Achter me zat een meisje waar Frank Snoeks zo nu en dan wat van kon leren.

17 februari 2019 - 19:21
stoeltje63ajanaccar

“Waar zit die trommelaar, heb jij hem weleens gezien, pap?”
“Kennen de mensen die hier werken, stewards, EHBO-ers, de spelers ook persoonlijk?”
“Hoezo kan die man met die vlag doorrennen, daar horen toch hekken te staan?”

Essentiële stadionbezoekkwesties, die erbij horen, zeker tegen NAC.

Haar mooiste constatering vond ik deze: “Volgens mij is het hier wel veertig keer zo groot als ons schoolplein.” Dat ze ook lichtelijk op mijn zenuwen begon te werken, vergaf ik haar.

Eén keer kon ik het niet laten om te draaien.
“Jammer dat we niet dichter bij het uitvak zitten. Ik had wat naar die vervelende NAC-supporters gegooid.”
Hier moest ik kennelijk wat van zeggen, want voor ik het wist draaide ik me om.
“Hoezo?”
“Ze staan daar vrolijk te zingen, terwijl ze 5-0 achterstaan.”

Dat NAC-vak was het leukste van de vroege middag. Dat trok zich niets aan van kinderlogica

Aha. Vanuit basisschoolscholierenperspectief had ze gelijk. Het leven moet je soms niet ingewikkelder maken dan het is. Winnen is feestvieren, verliezen is rouwen. Ik gaf haar maar gelijk en hoopte dat ze er over een aantal jaar anders over zou gaan denken. Het leek me een leuk kind.

Maar dat NAC-vak was misschien wel het leukste van de vroege middag. Dat trok zich niets aan van kinderlogica. Anders waren ze natuurlijk nooit komen opdagen, uit het verre zuiden. Ajax-uit is voor haast niemand de wedstrijd van het jaar, voor mensen uit Breda deze jaargang al helemaal niet. Waar wij aan het begin van 2019 echter nog zwaar zoekende zijn naar de juiste supporterssnaar, hebben zij zich al lang overgegeven aan de bevrijdende ironie.

“Alles of niets!” Het klonk luid tegen het einde, bij 5-0 dus. Mooi wel. Dat het team er niets van bakt is nog geen reden om je zondagmiddag te verstieren. Prachtige instelling.

Was het voor Ajax maar zo simpel. 5-0 winnen bij een heus potje voor het echie, kan natuurlijk nooit iets slechts zijn. Ik denk alleen niet dat er buiten dat uitvak veel mensen in het stadion uitzinnig van vreugde waren.

We zijn duidelijk zoekende. Dan kan overtuigde emotie uit het uitvak irritatie opwekken. Toch denk ik niet dat dit meisje het helemaal zo bedoelde.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >