Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa blij en tevreden met eerste VAR-ingreep tijdens Ajax - Real

De allereerste VAR-ingreep ooit tijdens de Champions League heeft nogal wat stof doen opwaaien. Dat is direct het understatement van seizoen 2018/2019, maar daar gaat het nu niet om. Ondanks alles is de Uefa goed te spreken over de ingreep van de VAR in de 37ste minuut van Ajax - Real Madrid.

15 februari 2019 - 10:54
uefavarajareacar
Het is niet leuk, maar nog eventjes en de goal wordt afgekeurd... © Pro Shots

We weten wat er speelde, maar de situatie was als volgt: Courtois ging in de fout bij het verwerken van een corner, waarna Tagliafico raak kopte uit de rebound. De Johan Cruijff Arena ging uit zijn dak, maar in de herhaling bleek Tadic hinderlijk buitenspel te staan.

Na enig delibereren tussen de VAR en scheidsrechter werd besloten om het doelpunt alsnog te annuleren. Zo stonden we lekker voor niets te juichen. Daarmee is direct het grootste nadeel van de VAR benoemd. Na de KNVB neemt ook de Uefa dit op de koop toe.

“Ik ben erg blij met de manier waarop de VAR voor het eerst werd toegepast. De technologie werkte perfect en de scheidsrechters opereerden op hoog niveau. We hebben niet voor niets hard gewerkt tijdens de voorbereidingen,” reageert Robert Rosetti, de hoogste scheidsrechtersbaas van de Uefa.

De Uefa twitterde kort na het laatste fluitsignaal bij Ajax – Real (1-2) al de nodige uitleg en staat ook twee dagen later achter de beslissing om het doelpunt te annuleren. Rosetti: “De scheidsrechter zag een Ajaxspeler buitenspel staan en de keeper hinderen. Daardoor kon de doelman niet ingrijpen terwijl de bal werd gekopt. Alles wat er vervolgens gebeurde, was in lijn met de VAR-protocollen: de goal is terecht afgekeurd.”

Een kritiekpunt naar aanleiding van het bestuderen van de spelsituatie was de tijd die ervoor nodig was om tot een beslissing te komen. Alsof er enige twijfel bestond om het doelpunt van Ajax te annuleren. Rosetti wijst erop dat dit niet het geval was, maar dat de complexheid van de situatie ervoor zorgde dat extra tijd nodig was.

“Wat voorop staat, is dat de scheidsrechter een goede beslissing neemt. Het schiet niet op overhaast te werk te gaan en een verkeerd besluit te nemen. We willen echter zo snel mogelijk duidelijkheid en proberen er meer snelheid in te krijgen, maar bedenk dat deze situatie vrij ingewikkeld was. Er moesten twee mogelijke buitenspelmomenten worden bekeken, plus de positie van de speler van de aanvallende partij.”

De Uefa gaat niet in op het moment waarop diezelfde Tadic onterecht buitenspel werd gevlagd omdat hij vanaf eigen helft vertrok, maar de grens bij Manchester United – Paris Saint-Germain (0-2) krijgt voor een soortgelijk moment wel complimenten. Dit kun je lezen als: de grens bij Ajax - Real krijgt een aantekening op zijn rapport.

Bij Man Utd - PSG werd geen buitenspel gevlagd en ging het spel gewoon door. De aanval werd afgemaakt, maar het doelpunt dat niet volgde zou zijn geannuleerd. Rosetti merkt op dat ook hier alles correct verliep. “Ook dit was in lijn met de VAR-protocollen, want een grens wordt aangemoedigd om bij twijfel niet meer te vlaggen. Blijkt er sprake van buitenspel? Dan zetten we dat achteraf recht.”

https://twitter.com/ChampionsLeague/status/1095805860981469184

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >