Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag ziet tegen NAC vereiste houding om succesvol te kunnen zijn

Ajax versloeg NAC met 5-0 en won voor de zesde keer dit seizoen een thuiswedstrijd waarin het zelf minstens vijf keer scoorde. Tel daarbij een goed uitpakkende wissel en het puntenverlies van PSV op en je begrijpt waarom Erik ten Hag een lekker voetbalweekeinde beleefde.

17 februari 2019 - 16:12
Ten-Hag1200x800NAC
Ten Hag moest even bijsturen maar zag zijn elftal na rust over NAC denderen. © Pro Shots

Ten Hag koos ervoor om tegen de rodelantaarndrager in de eredivisie met dezelfde elf spelers te beginnen als eerder in de week tegen Real Madrid in de achtste finales van de Champions League. Hij verdedigde zijn besluit door te stellen dat de wedstrijd tegen 'de Koninklijke' misschien wel de beste van het seizoen was.

Het plan was volgens de winnende trainer duidelijk: “We wilden via positiewisselingen tot kansen komen. Dat lukte ook. We namen de wedstrijd goed aan en kregen in het eerste kwartier een aantal goede kansen. Daarna ontstond een slordige fase. Spelers gingen uit positie lopen, we waren geforceerd aan de bal en leden onnodig balverlies. We verloren de controle op de wedstrijd niet, maar NAC kwam er een aantal keren goed uit. Gelukkig hield Andre de nul.”

Ajax voetbalde zich dankzij een VAR-besluit (strafschop Tadic) naar een 1-0-voorsprong bij rust, maar Ten Hag had voor zichzelf toen al besloten in te grijpen op basis van het spelbeeld voor rust. Lasse Schöne mocht gaan douchen en Kasper Dolberg ging als diepe spits spelen. “Het elftal schreeuwde om een centrumspits en daarom bracht ik Kasper ook.”

Ten Hag gaat verder: “Ik vond dat we te weinig offensieve spelers hadden. Er liepen er te veel achter de bal. Het brengen van een echte spits betaalde zich meteen uit. Hakim begon na rust op ‘10’ en dat deed hij uitstekend. Kasper rondde zijn voorzet goed af. Daarna was de wedstrijd gespeeld.”

De Ajacieden tilden de score vervolgens rap naar 5-0, voordat de technische staf een dubbele wissel toepaste. Nico Tagliafico en Dusan Tadic maakten plaats voor Joël Veltman en Jurgen Ekkelenkamp. “Die twee waren toe aan een wissel en we wilden geen risico’s nemen. Joël kan nog belangrijk worden en dan wil je hem minuten geven. Jurgen manifesteert zich op de training en bij Jong Ajax. Hij kan ook een rol gaan spelen de komende maanden. Als iemand op de deur klopt, moet je hem ook die kans geven als hij het verdient,” verduidelijkte Ten Hag.

Al met al was de oefenmeester dik tevreden na het laatste fluitsignaal. Ajax won met fraai voetbal en vermaakte het publiek voor de tweede keer in een week tijd. “De wedstrijd tegen Real Madrid gaf vertrouwen en toonde hoe goed we kunnen zijn als we een bepaalde focus en concentratie opbrengen. Dit was een prima afsluiting van de week. Hier kunnen we mee verder. Deze houding hebben we nodig om succesvol te zijn. En natuurlijk speelt ook mee dat we twee punten inlopen en de jacht op PSV kunnen vervolgen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >