Zeven opvallende zaken bij Ajax’ ruime zege op NAC

Ajax heeft het gat in de eredivisie met koploper PSV verkleind tot vier punten. De Amsterdammers namen na rust afstand van NAC Breda: 5-0. Deze zeven zaken vielen ons op in de Johan Cruijff Arena.

17 februari 2019 - 14:17
Neres
David Neres kreeg sinds lange tijd weer een basisplaats in de eredivisie. © Pro Shots

Tadic spits, Neres basis
Voor de eerste keer dit seizoen begon Erik ten Hag in competitieverband met twee fitte spitsen op de bank. Dusan Tadic kreeg de voorkeur boven Kasper Dolberg en Klaas Jan Huntelaar, zoals we dat in de Champions League al vaker zagen. De linksvoorpositie kwam daardoor vrij voor David Neres. De Braziliaan, die tegen Real Madrid een sterke indruk maakte, kreeg zodoende zijn eerste basisplaats in de eredivisie sinds 8 december (PEC Zwolle-uit).

Onana maakt het even spannend
Na twintig minuten kreeg Andre Onana een ogenschijnlijk eenvoudige terugspeelbal te verwerken. De Kameroener schoot de bal echter voor zijn eigen doel langs naar Noussair Mazraoui, maar onderschatte daarbij de snelheid van NAC-aanvaller Gervane Kastaneer. De Bredanaar kwam tot opluchting van velen een voetlengte tekort om zijn ploeg verrassend op voorsprong te zetten. De Ajaxgoalie onderscheidde zich echter ook door een schot van diezelfde Kastaneer fraai te stoppen.

Ajax opent vanaf de stip
Hoewel de elf van Ajax vanaf het eerste fluitsignaal sterk openden, had de ploeg veel moeite om door de stugge handbaldefensie van de Bredanaars heen te komen. De keren dat dit wel lukte, stond er een doelman in de weg of de paal (schot Donny van de Beek). Zowel Van de Beek als Neres zocht iets te opzichtig naar een strafschop, waar NAC er overigens ook een claimde nadat Mazraoui aanvaller Kastaneer haakte.

Net als eerder tegen Feyenoord en VVV opende Ajax de score uit een vrije trap. Indirect overigens, want de vrije trap van Ziyech belandde op de elleboog van verdediger Dervite, waarna scheidsrechter Siemen Mulder na VAR-beraad alsnog naar de stip wees. Tadic wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de bal hard in de linkerbenedenhoek achter de door Ajax verhuurde Benjamin van Leer.

Schitterende nonchalance van Dolberg
Direct na rust bracht de technische staf Kasper Dolberg voor Lasse Schöne. Tadic verkaste naar links, Neres naar rechts en Ziyech ging vanaf het rechtermiddenveld in de rug van Dolberg spelen. Dat duo vond elkaar zeven minuten later: Ziyech zette voor en Dolberg toucheerde de bal trefzeker met de buitenkant wreef in de verre hoek achter Van Leer: 2-0.

Haast bij de Ajacieden
Ajax scoorde na rust lekker op los. Via Tagliafico, Tadic en een eigen doelpunt van Palmer-Brown stond het na ruim een uur spelen 5-0. Na de vijfde treffer wezen zowel De Jong als Blind en De Ligt naar Dolberg om de bal snel mee te nemen naar de middenstip. Logisch, want met de riante tussenstand hadden de Ajacieden PSV achterhaald wat betreft het onderlinge doelsaldo. De Deen zelf zag de urgentie niet zo, maar doelman Van Leer schoot de bal uit frustratie richting middenstip, waardoor de snelheid zo alsnog in de wedstrijd bleef.

Rentree Joël Veltman
Het is voor de technische staf lastig om speelminuten vrij te maken voor Joël Veltman. De Ajacied die in april ernstig geblesseerd raakte zat dicht tegen het gewenste niveau aan, maar Ten Hag had geen redenen om Mazraoui of Kristensen te wisselen. Omdat Jong Ajax voor de 27-jarige verdediger met een aflopend contract ook geen optie meer is, is het zoeken naar de juiste minuten. In de wedstrijd tegen NAC was dat bij een ruime 5-0-voorsprong, waarin Veltman onder hartverwarmend applaus van de fans zijn rentree maakte.

(Te) veel lege stoeltjes
Titeljager Ajax werd tegen NAC niet gesteund door een vol stadion. Misschien kwam het door de voorjaarsvakantie, het vroege aftraptijdstip van 12.15 uur of sprak de tegenstander een stuk minder aan. Feit was dat er opvallend veel stoeltjes leeg bleven, terwijl Ajax - NAC met 52.952 verkochte kaartjes wel uitverkocht was.