Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Ajax laat tegen ADO weer zien wat we zijn gewend!

Ja, het was slechts ADO-thuis. Maar toch... Ajax deed ondanks een flink gewijzigde opstelling tegen ADO Den Haag weer waar we zo gewend aan zijn geraakt. Domineren, combineren en scoren! En dus is het na deze 6-1 weer leuk om naar de passmaps te kijken.

24 december 2019 - 13:14
passmaps1920ajaadocar
Juichen en talenten spotten, dat was ADO-thuis. Op naar 2020! © Pro Shots

We maken ons er iets gemakkelijker vanaf dan normaal, want het is bijna Kerst en ga gerust zo door. Maar overslaan? Nee, dat is ook weer zo wat. Laten we nog eventjes achterom kijken naar Ajax - ADO. Al is het maar omdat het voor sommigen misschien het begin was van iets moois.

Aan de ene kant was ADO-thuis de afsluiter van een prachtig voetbaljaar, aan de andere kant hoop je dat ADO-thuis een kickstart blijkt voor de carrières van Ekkelenkamp, Gravenberch en Traoré plus invaller Hansen, terwijl we toch ook wat glimpen opvingen van wat Marin kan.

Laten we daarom snel kijken welke input er weer is geleverd door @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
We maakten in het Twitter-verslag van Ajax - ADO een grapje dat het xG-plot wel eens iets weg kon hebben van een flinke stapel pallets op het strand. En wat blijkt? Eigenlijk is dat ook echt het geval. De Expected Goals stapelden zich op voor de Ajacieden!

Dat mocht wel weer eens, want de vorige twee eredivisieduels werd niet gescoord en ook amper op doel geschoten. Gelukkig kregen we zondag al vroeg het idee dat het weer de goede kant opging en dankzij de nederlaag van AZ (3-0 tegen Sparta) werd Ajax zelfs met drie punten voorsprong herfstkampioen.

De ploeg van Erik ten Hag was in feite nog genadig voor het dolende ADO, want als het echt had gemoeten, hadden er zomaar dubbele cijfers op het scorebord kunnen verschijnen. Ajax had nul komma niets te duchten van de gasten, die vooral blij waren dat de wedstrijd erop zat.

Ajax lijkt op zijn beurt blij dat 2019 erop zit, want de spelersgroep oogt een beetje ziek, zwak en misselijk. Het is echter o zo fijn om in zulke situaties te kunnen terugvallen op de jeugd en dat is precies wat er gebeurde. Eerst aan de hand van Hakim Ziyech, daarna fietsen zonder zijwieltjes.

De aanvalsgolven werden er na de wissel van Ziyech niet minder hevig op, de doelpunten droogden wel wat op. Dat is jammer, maar ach. We hebben toch 163 keer kunnen juichen dit kalenderjaar? Als je daar vooraf voor kunt tekenen, doe je dat meteen. Zonder vragen. Bij het kruisje.

Overigens verdient het pitch plot van Ajax ook nog wel wat aandacht. Kijk eens naar die flinke cirkels in het zestienmetergebied van ADO. Nee, Ajax had geen enkele moeite om de verdediging uit elkaar te spelen, waardoor zo'n beetje iedere doelpoging kansrijk was. Precies wat je wilt!Passmaps
De passmap van Ajax herbergt ondanks flink wat mutaties ook de nodige schoonheid. De bal ging heerlijk rond en we zien volop pijtjes bij verschillende spelers, om aan te geven dat ze flink in beweging waren. Verder valt op dat Ekkelenkamp en Van de Beek een beetje dezelfde types lijken. Van die lopers die hun moment uitkiezen voor het doel.

Het is ook leuk om te zien dat Tadic veelvuldig werd gezocht. En gevonden. De Serviër kende een van zijn betere optredens, al hebben zijn cijfers totaal niet te lijden onder de op het oog misschien wat mindere wedstrijden. Ga maar na: Tadic staat in de eredivisie op acht doelpunten en dertien assists. Hoe kun je dan nog spreken van mindere vorm?!

Met Tadic en Ziyech binnen de ploeg moet het voor een jonkie heerlijk voetballen zijn. Zoals we al opmerkten, nam Ziyech de ploeg in de eerste helft aan de hand. Het werd gewoon een lekker potje voetballen, precies wat je wilt om 2019 uit te luiden. Nog een paar keer juichen en dan in 2020 weer volle bak geven. Mede dankzij Ziyech kon er gejuicht worden, gevolgd door achteroverleunen.

Zodra de overwinning was veiliggesteld, kon het vergrootglas worden verplaatst richting de diverse basisdebutanten. Zoals gezegd: Ekkelenkamp is zo'n loper die altijd van die typische Ekkelenkamp-doelpunten maakt, door geduldig te zijn en op het juiste moment – ook in de drukte – naar voren te stappen en verdedigers te snel af te zijn. Intikkertje hier, intikkertje daar. Hoeveel volgen er?

De optredens van Ryan Gravenberch en Lassina Traoré waren ook onwijs interessant. Gravenberch begon op het middenveld wat weifelend en laat soms in de omschakeling nog wel eens een steekje vallen, maar we zagen ook al heel wat om vrolijk van te worden. Flink wat geslaagde dribbels bijvoorbeeld. Hij moet het elftal linken, aldus Ten Hag. Zorgen voor de aanvoer vanuit de verdediging richting de aanvallers. Dat lukte tegen ADO prima.

We zijn benieuwd of Gravenberch dit ook op een niveautje hoger kan, want je speelt natuurlijk niet wekelijks tegen een slappe ploeg als ADO. En we zijn ook benieuwd of Traoré meer speeltijd krijgt. De Burkinees solliciteerde er zeker naar, want hij kon terugkijken op een sterke prestatie in de spits. Traoré oogt sowieso sterk, won veel duels – terwijl ADO een fysieke strijd toch nooit schuwt – en bleef goed in balbezit, waardoor extra Ajacieden mee ten aanval konden trekken.Zone 14 en halfspaces
Als je zo hevig domineert als Ajax deed, kan het niet anders of je duwt een tegenstander richting de achterlijn. En inderdaad, dat is precies wat er gebeurde. Als gevolg hiervan, ontstaat er grote drukte in het centrum. De linies komen kort op elkaar te staan en je moet een omweg nemen richting doel.

Die omweg bracht de Ajacieden vanuit Zone 14 richting de halfspaces. Als je niet rechtdoor kunt, moet je iets anders verzinnen. Als je dit koppelt aan de creativiteit en het technisch vernuft bij de offensievelingen binnen het elftal van Ajax, kom je tot de aanvallen die we tegen ADO hebben gezien.

Wat we dan precies zagen? Combinaties opgezet vanuit de halfspaces met het vizier gericht op het doel. Dat vizier stond scherp afgesteld, want er ontstonden hier tijdens Ajax - ADO maar liefst drie doelpunten. Je kunt de assists spotten door extra aandacht te besteden aan de passes die eindigen in een ruitje.

Laten we hopen dat we in 2020 nog veel meer van deze positieve analyses kunnen maken. Tot dan!Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >