Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax trekt aan langste eind tegen FC Twente en dit viel op

Ajax heeft voor het eerst sinds 2013 de volle buit meegenomen uit Enschede. De ploeg begon matig, maar stelde na rust orde op zaken: 2-5. Dit viel ons zoal op tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente.

01 december 2019 - 14:18
Lang_1200x800
Noa Lang was de grote man aan Ajaxzijde. © Pro Shots

Ajax begint onwennig in vertrouwde formatie
Erik ten Hag stelde in zijn achtertuin weer het vertrouwde centrale duo Joël Veltman/ Daley Blind op, terwijl Noussair Mazraoui in vergelijking met Lille-uit een linie terugzakte naar rechtsback. Lisandro Martínez keerde op zijn beurt aan de zijde van Donny van de Beek terug op het middenvelden in de rug van de zwervende Hakim Ziyech (fit genoeg ondanks een armblessure).

Zoals verwacht begon Noa Lang in de basis op de door blessures van David Neres en Zakaria Labyad geteisterde rechtervleugel. Een vertrouwde formatie, met veel poppetjes op de juiste plek, maar daar was in Enschede voor rust weinig van te merken.

Slordigheid troef in tweede kwartier
Ajax begon matig aan de wedstrijd, maar wist in het openingskwartier wel tot twee aanvallen te komen. Het ontbrak de ploeg daarbij aan wat geluk in de eindpass omdat de bal twee maal ongelukkig voor de schietende Ajacied lag. Zowel Ziyech als Martínez produceerde slappe rollertjes in de handen van doelman Joël Drommel.

De ploeg zakte in het tweede kwartier even door de ondergrens. Uitgerekend de uitblinker van de afgelopen weken maakte een slippertje. Een risicovolle breedtepass van Ziyech op het middenveld werd onderschept en leidde direct de Twentse openingstreffer in: Keito Nakamura krulde de bal achter de kansloze Andre Onana.

Vier minuten later mocht aanvaller Aitor na opnieuw slordig spel op het Amsterdamse middenveld doorlopen richting Onana. In zijn poging om sneller bij de bal te komen dan zijn opponent gleed de Kameroener weg, waarna de Spanjaard de bal simpel langs de goalie schoof.

Pechvogel Promes
Het ene seizoen is het andere niet. Waar Ajax vorig jaar zo’n beetje schadevrij door het seizoen rolde, voegde ook Quincy Promes zich bij het rijtje offensieve geblesseerden. De Amsterdammer viel uit met een ogenschijnlijke kuitblessure en maakte na ruim twintig minuten plaats voor Klaas Jan Huntelaar, die in de spitspositie ging spelen. Dusan Tadic verkaste naar rechts en Lang nam de plek van Promes in.  

Lang! Lang! Lang!
Hij heeft dit seizoen lang op zijn kans moeten wachten, maar na een goede invalbeurt in Frankrijk onttrok Lang zich in Enschede ook redelijk aan de middelmatigheid waarmee Ajax aan de aftrap verscheen.

De hardwerkende Ajacied was door zich positioneel goed op te stellen verantwoordelijk voor de 2-1 en maakte vlak na rust ook de 2-2 en bediende Tadic op maat, maar de bal strandde op de schenen van doelman Drommel.

Ruim tien minuten later stond Lang wel aan de basis van de derde Ajaxtreffer. Via zijn voorzet belandde de bal voor de voeten van invaller Huntelaar, die na een mislukte omhaal en een geflopt hakje, ditmaal zonder aarzeling de bal in de rechterbovenhoek knalde.

De twintigjarige Ajacied bleef onvermoeibaar werken en liep op zo’n beetje elke bal. Dat doorzettingsvermogen resulteerde twintig minuten voor tijd in de bevrijdende vierde Ajaxtreffer. Lang liep op een bal, de Twentse defensie schutterde opzichtig, inclusief doelman Drommel, waarna de Ajacied met een rake schuiver in het lege doel zijn officieuze hattrick met de duizend uitzinnige Ajacieden in het uitvak deelde.

Twente-uit werd daarmee vooral de wedstrijd van Lang, die bij zijn basisdebuut drie keer scoorde. Dat leverde hem de wedstrijdbal, lofzang en een krampaanval in de slotfase op. De wissel van Ten Hag had ongetwijfeld met de fysieke gesteldheid van de Ajacied te maken, maar kon je gerust ook als publiekswissel beschouwen. Razvan Marin maakte de laatste minuten vol.

Het slotakkoord was ondertussen voor Huntelaar, die na een pass van Ziyech vrije doorloop kreeg naar Drommel. De routinier faalde niet en schoof Ajax' vijfde probleemloos binnen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >