Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: voorzichtige vergelijking tussen Ajax van vorig seizoen en nu

Het is altijd lastig om wedstrijden één op één met elkaar te vergelijken. En toch is dat precies wat we gaan doen. Weet je waarom? Omdat het best interessant is om te laten zien hoe het huidige Ajax voetbalt ten opzichte van de ploeg van vorig seizoen. Het kan ons iets vertellen over het proces van Erik ten Hag.

09 oktober 2019 - 12:59
vergelijkingpassmapscar

Weet je nog dat we kort na het laatste fluitsignaal van Vitesse-uit een beetje in paniek waren? Ajax had zojuist met 2-2 gelijkgespeeld en dat stelde toch wel een beetje teleur, omdat het seizoen begon met puntenverlies en dus een kleine teleurstelling. De onderliggende cijfers waren stiekem echter al best goed.

Starten met een remise bleek in de recente geschiedenis van de club een aardige voorbode van een succesvol seizoen, maar toch. Daar sta je niet direct bij stil. Dat was in de Gelredome niet anders, maar kijk nu eens: het is qua punten de beste seizoensstart sinds 1997 en Ajax is halverwege oktober nog steeds ongeslagen, iets wat een jaartje langer geleden is.

Dit alles heeft Ajax voor elkaar gebokst ondanks het verlies van twee grote talenten. We hebben het uiteraard over Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, al begonnen die tijdens het vorige sprookjesjaar pas vooral na de winterstop te glimmen. En ook Lasse Schöne is vertrokken.

Het is dan ook geen wonder dat Ajax eventjes opnieuw zijn draai moest vinden en dat de gang van zaken is veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Toen trok Frenkie het spel echt naar zich toe en het was geen uitzondering dat hij boven de honderd balcontacten per wedstrijd noteerde. Dit heeft gevolgen, bijvoorbeeld voor de manier waarop Hakim Ziyech in het spel wordt betrokken. Ajax oogt allrounder.

Als je kijkt naar de passmaps van vorig seizoen is het bijna standaard dat er een dikke streep wordt gezet van de rechtsback van dienst richting Ziyech. Meestal was die rechtsachter Noussair Mazraoui, maar dat is begin dit seizoen veranderd: Sergiño Dest speelde zich in de basis en de rechterflank wordt nu gewoon anders benut.

Je ziet dat Ziyech vergeleken met dezelfde wedstrijd van 2018/2019 en 2019/2020 wat meer vanaf rechts opereert. Ook wordt zichtbaar dat Ajax nog duidelijker opereert met een aanvallend blok van vier, terwijl we op diverse passmaps van vorig seizoen 'slechts' drie pure aanvallers ontwaren. Met Quincy Promes als tien lijkt Ajax wat dat betreft echt over wat extra stootkracht te beschikken en dan sluit Donny van der Beek ook nog regelmatig bij.

De wedstrijden tegen FC Emmen zijn trouwens ook zeer interessant. Het werd beide keren 5-0, al kom je op basis van de passmaps duidelijke verschillen tegen. Het is bijna alsof je naar een spiegelbeeld zit te kijken. Er werd vorige keer veel meer over links gespeeld, terwijl nu rechts de flank van voorkeur was.

Overigens blijkt hieruit wellicht ook dat David Neres een dipje beleeft, want de Braziliaan vervulde vorig seizoen rond deze tijd een veel belangrijkere rol, terwijl hij nu nog wel eens op de bank zit. Dit heeft invloed op de bijdrage van de opkomende Nico Tagliafico, al weet de Argentijn ook een aardige twee-eenheid te vormen met Dusan Tadic. Het maakt niet echt uit of Tadic in dat geval vanuit de spits of vanaf de linkerkant speelt; Tagliafico dendert door.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1181867991484510213

Het meest opvallende verschil met vorig seizoen is de rol van Daley Blind. Er werd weer eens volop gediscussieerd wat nu de beste positie is voor Blind en dat was eventjes zoeken binnen het blok van vier, ook voor Ten Hag. De geboren Ajacied begon op het middenveld, maar werd al snel terug naar achteren gehaald omdat er behoefte was aan meer stabiliteit. En die stabiliteit kon Blind van achteruit verzorgen.

Ondanks het terughalen van Blind blijft zijn waarde in balbezit onverminderd voor Ajax, want hij is de man die zorgdraagt voor de distributie van het spel. Hij verkeert in fantastische vorm, heeft de bal aan een touwtje en legt 'm neer waar hij wil. Ajax plukt hier de vruchten van en het is niet zonder reden dat er al filmpjes met hoogtepunten van Blinds acties over Twitter vliegen, dit tot afgrijzen van gefrustreerde supporters van Manchester United.

Ook al staan alle seinen op groen, ook al is Ajax koploper van de eredivisie en ook al gaat het aan kop van groep H in de Champions League... het is nog vroeg in het seizoen. We zijn zeer benieuwd hoe het vervolg verloopt voor Ajax, of de prestaties net zo goed blijven en welke interessante zaken we in toekomstige passmaps tegenkomen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >