Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoe nu verder met overleg uitsupporters bij klassieker?

De directie Ajax heeft donderdagochtend samen met de AFCA Supportersclub en de Supportersvereniging Ajax overleg gevoerd over de aanwezigheid van uitsupporters bij de klassieker.

31 januari 2019 - 19:00
feitenrelaasklassiekercar
We hebben de spelersbus al veel te vaak moeten uitzwaaien... © Pro Shots

Er werd woensdag via RTV Rijnmond bericht dat er géén uitsupporters aanwezig zullen zijn bij de halve bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax. De woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf aan dat er géén plan zou zijn dat is opgesteld door beide clubs en supportersverenigingen, om het spelen van de klassieker met uitsupporters goed te laten verlopen.

Wellicht heeft het plan Aboutaleb niet bereikt, want uit onderstaand feitenrelaas blijkt wel degelijk dat er een plan is opgesteld, met als doel in seizoen 2018/2019 weer uitsupporters toe te staan bij beide duels.

Feitenrelaas
De zogenoemde opgelegde vijfjaarsregeling is alweer van een tijd geleden. Gezien de verschillende standpunten werd in maart 2013 vergaderd. Door beide clubs en aanwezige supportersverenigingen werd een gezamenlijke doelstelling opgesteld:

“Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord moeten bezocht kunnen worden door (minimaal) 1200 supporters van de bezoekende partij, maar dienen zich af te spelen in een ‘normale’ atmosfeer. Gezonde rivaliteit is prima, maar de wedstrijden dienen te worden ontdaan van het extreme zoals dat enkele jaren geleden het geval was.”

Door de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale in 2014 tussen Ajax en PEC Zwolle werd de zogenoemde regeling door Ajax verlengd met nog eens drie jaar.

Nadat deze regeling was afgelopen, zijn er door meerdere partijen waaronder Ajax, Supportersvereniging Ajax en de AFCA Supportersclub pogingen ondernomen de gesprekken te openen. De boot werd om nog onverklaarbare redenen afgehouden, maar de gesprekken resulteerden eind 2017 alsnog in een opening.

Op 5 maart 2018 werd er een bijeenkomst gepland tussen de werkorganisaties. Dit houdt in dat van beide clubs de afdeling veiligheid, medewerker wedstrijdorganisatie, SLO’s (supporterscoördinatoren) en supportersverenigingen van beide clubs aanschuiven.

Ter voorbereiding op deze avond hadden beide clubs risico-analyses gemaakt en door direct betrokkenen waren alle wensen op papier gezet. Dit alles werd besproken en samengevoegd tot één gezamenlijk plan van de aanwezige partijen. Beide partijen dus, Ajax en Feyenoord.

Er werd na afloop van deze bijeenkomst iemand benaderd die het gehele traject zou gaan leiden. Er werden ook afspraken gemaakt tussen beide clubs en aanspreekpunten van beide BVO’s werden aangesteld.

Naar aanleiding van dit gesprek accepteerde de zogenoemde ‘mediator’ zijn rol. In juni 2018 werden betrokken partijen uitgenodigd. Dit gebeurde nadat er met directies van beide clubs was gesproken. Er was echter een misverstand over de inhoud van een e-mail. De mail lijkt weer te geven dat beide clubs de genoemde standpunten onderschrijven.

Ajax gaf aan dat conform de licentiereglementen supporters van Feyenoord direct welkom zijn. Dit standpunt was gebaseerd op de positieve gesprekken tussen de werkorganisaties van beide clubs en supportersverenigingen alsmede positieve uitlatingen van zowel de gemeente Rotterdam als gemeente Amsterdam.

De directie van Feyenoord wenste echter een kosten-batenafweging.

Ajax gaf tevens aan dat het uitgangspunt moet zijn de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord voor meerdere jaren te organiseren. Ajax zou in een eerdere ontmoeting tussen directieleden van beide clubs en de mediator dit ook hebben medegedeeld.

De mediator legde eind juni 2018 zijn rol neer na nader overleg met directies van beide clubs, omdat er geen eenduidige opdracht vanuit deze directies zou zijn.
Vervolgens bleef het angstvallig stil, terwijl de werkorganisaties van beide clubs met een samengesteld plan verder wilden.

Helaas lukte het vervolgens niet opnieuw aan tafel te komen voor de klassieker van 28 oktober 2018. Via onze website plaatsen wij 25 oktober 2018 daarom dit artikel. De zogenoemde kosten-batenanalyse die door Feyenoord moest worden gemaakt, wordt weer aangehaald.

Naar aanleiding van dit bericht reageerde Feyenoord op zijn eigen website. Het is de bedoeling om gesprekken over de klassieker met uitsupporters begin 2019 weer op te pakken. En passant deelde Feyenoord mee dat de gesprekken ‘on-hold’ zijn gezet wegens ongeregeldheden tijdens de kampioenswedstrijd tussen PSV en Ajax. Klik hier voor het volledige artikel.

Wij vroegen ons direct af waarom de club Feyenoord alle betrokken partijen hier niet van op de hoogte heeft gesteld. Daarnaast heeft PSV - Ajax helemaal geen betrekking op de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord.

In de tussentijd maakte de directie van Ajax zich hard bij directie Feyenoord om weer supporters toe te laten bij de klassieker. Dat artikel kun je hier lezen. Dit gebeurde ook middels het opeisen van de kaarten. Helaas lukte dat niet, maar Feyenoord sprak zich intern uit om op korte termijn bij elkaar te komen en het eerdere plan af te stoffen, met als doel uitsupporters bij de wedstrijden in het seizoen 2019/2020.

Twee dagen na de klassieker (29 januari 2019) ontvingen wij een uitnodiging voor een bijeenkomst. Gezien de komende bekerwedstrijd gaven de Supportersvereniging Ajax en AFCA Supportersclub aan bij Ajax dat ook de halve finale in het KNVB-bekertoernooi op de agenda moest staan. Dit bleek niet zo te zijn. Feyenoord wilde de halve finale voor de beker organiseren onder dezelfde voorwaarden als de wedstrijd in de eredivisie.

31 januari 2019, vandaag dus, spraken de directie Ajax, AFCA Supportersclub en Supportersvereniging Ajax met elkaar. De uitgangspunten van alle partijen werden op tafel gelegd.

Beide supportersverenigingen spraken af een weergave van de afgelopen tijd te publiceren. We zitten namelijk nooit stil. Er is wel degelijk een plan en dat mag iedereen verder weten ook.

Hoe nu verder?
Beide supportersverenigingen beraden zich nu over de volgende te nemen stappen. Waar gemeente, politie en KNVB toewerken naar veilig, toegankelijk en gastvrij voetbal, is de werkelijkheid dat angst in Nederland regeert als het voetbalsupporters betreft. Clubs hoeven zich niet aan reglementen te houden en er worden eigen regels bepaald. Met deze houding komen we niet verder.

Desondanks blijven wij er alles aan doen om bij wedstrijden van Ajax altijd uitsupporters aanwezig te laten zijn.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >