Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag vindt selectie fitter en sterker dan vorig seizoen

“Wij hebben Noussair Mazraoui gebouwd,” merkte Erik ten Hag op in zijn persgesprek. Het lijkt erop dat niet alleen Mazraoui is gebouwd, maar dat er een steviger fundament onder de hele spelersgroep ligt. “We zijn nu fitter en sterker.”

14 september 2018 - 15:39
fitcar
Ten Hag ziet inmiddels een fittere selectie op het veld staan. © Pro Shots

Ten Hag werd na zijn komst naar Ajax geconfronteerd met een selectie die zijn oefenstof niet direct aankon. Er werd en wordt regelmatig twee keer per dag getraind en ook niet bepaald kort. De trainer schroefde de eisen aan de spelersgroep omhoog en dat betaalt zich langzaam uit.

De trainer merkte vorig seizoen bijvoorbeeld nog op dat de selectie er niet toe in staat was om drie topwedstrijden per week te voetballen. Die vooruitzichten zijn nu beter en dat mag ook wel, want de komende 22 dagen komen de Ajacieden maar liefst 7 keer in actie.

Wij van Ajax Life vroegen ons af: is de selectie inmiddels fitter en sterker? “Dat denk ik wel, ja,” antwoordt Ten Hag. “In het geval van Mazraoui hebben we met de performance staf en de medische staf een goed plan gemaakt, zodat hij zich kon ontwikkelen en sterker werd, waardoor ook de belastbaarheid omhoog ging.”

Het project-Mazraoui kun je net zo goed project-spelersgroep noemen, want hij is niet de enige speler aan wie werd en wordt gesleuteld. “Ik heb inderdaad wel eens gezegd dat spelers moeten beseffen dat ze 24/7 prof zijn. Die eis proberen we nu ook te leggen, want het is echt zo.”

“Je moet continu bezig zijn om jezelf te verbeteren. Je bent 24/7 topsporter en daar moet de focus op liggen, al hoort er natuurlijk ook ontspanning bij. Het lukt niet om continu de boog gespannen te houden, je moet soms ook eventjes afstand nemen. Een lichaam heeft rust nodig en dan noemen we met een mooi woord ‘supercompensatie’.”

Tijdens de supercompensatie begint een lichaam zich te ontwikkelen en wordt er progressie geboekt. Alsof een investering zich dan uitbetaalt. Het is dus niet zo dat je iedere dag maar moet trainen om een optimaal resultaat te bereiken, rust is ook een belangrijk aspect.

“Voor mij is zoiets heel logisch en ik stel bepaalde eisen aan mijn spelers, maar ik weet niet hoe het hiervoor was. Vast ook heel professioneel,” stelt Ten Hag zich diplomatieker op dan eind vorig seizoen het geval was. “Ik verwacht van mijn spelers professionaliteit en bewustwording bij de beleving van hun vak.”

“Het gaat om een stukje bewustwording en onze spelers zijn ontzettend ambitieus, dat is gemakkelijk werken. Zij willen het maximale bereiken en als alle spelers dat willen, gaan ze elkaar stimuleren en vindt er een bepaalde correctie plaats. Dan kun je als team stappen maken.”

We horen fluisteren dat Dusan Tadic hier bijvoorbeeld een belangrijke rol in speelt, maar dat zoeken we op een later moment verder uit.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >