Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag onaangenaam verrast door spel eigen ploeg

Erik ten Hag zocht in de minuten na de deceptie in Eindhoven even naar het juiste woord, om uiteindelijk uit te komen bij het woord ‘teleurstellend’.

23 september 2018 - 21:56
TenHag_PSV
Ten Hag had geen spijt van zijn tactische keuzes in de defensie. © Pro Shots

De trainer noemde PSV-uit een voor Ajax ‘traditioneel lastige wedstrijd’. Teleurstellend vond hij vooral dat zijn spelers te weinig brachten en werden afgetroefd door een veel scherper PSV, dat uitliep naar 3-0.

De competitiekraker tegen de kampioen werd door de staf opnieuw ‘Europees’ benaderd, juist na de euforie die heerste in de dagen na AEK-thuis. “De afgelopen maanden hebben we goed voetbal laten zien. Waren we aan de bal vaak erg goed. Vandaag absoluut niet. Dat had niet alleen een stukje met moed te maken maar ook met pure handelingssnelheid. Wij kunnen beter.”

Ten Hag deelde PSV een compliment uit voor het spel. “We lopen in een counter, leiden balverlies in de opbouw, maken verkeerde keuzes in onze pressing. Dan loop je achter de feiten aan. Met 3-0 bij rust was de wedstrijd eigenlijk gelopen. Dat deed PSV goed. Dit is een ongelooflijke domper.”

En Ajax dus slecht. Het gemis van aanvoerder Matthijs de Ligt - pas negentien - kwam pijnlijk bovendrijven. Ten Hag pareerde de kritiek dat hij geen goed wapen tegen de in de lucht ijzersterke Luuk de Jong had. Zonder het keihard te zeggen liet hij wel doorschemeren dat het vorig seizoen met Max Wöber ook niet lukte tegen de PSV-captain. “Vorig seizoen maakten we andere keuzes en toen verloren we ook. Luuk de Jong is in Nederland en Europa gewoon heel moeilijk te spelen. Wie je er ook tegenover zet.”

'Vorig jaar maakten we andere keuzes en toen verloren we ook. Luuk de Jong is gewoon heel moeilijk te bespelen'

Daarnaast is Ajax vaak Ajax en gaat het altijd uit van eigen kracht, Een grote aanpassing aan de opponent is iets wat de laatste seizoenen maar zelden voorkwam. Ook in Eindhoven was het geen serieuze optie. “Wij zijn goed in balbezit. Dat functioneerde woensdag tegen AEK Athene en dat waren onze beweegredenen om er tegen PSV weer voor te kiezen. Dit was onze beste keuze,” aldus de duidelijk door zijn ploeg negatief verraste Ten Hag.

De trainer wilde de schuld niet alleen bij zijn voetballende verdedigers neerleggen. Zijn gehele ploeg had met meer moed en lef op het veld moeten staan. “Als we doen waar we normaal gesproken goed in zijn, komt Luuk niet in die situaties. Als ik opnieuw mocht kiezen zou ik het exact hetzelfde doen. Mijn spelers hebben de kwaliteit om het uit te voeren. Het is ook geen garantie dat je daar de duels gaat winnen als je er wel een centrale verdediger neerzet. Dit doet pijn. Dit moét pijn doen. Hier moeten we van leren, want dit kan niet.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >