Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Europese toptrainers stellen voor dubbele uitgoal te schrappen

Laat uitdoelpunten voortaan niet meer dubbel tellen. Dit is de oproep die een groep trainers van Europese topclubs doet richting de Uefa. De trainers zijn van mening dat deze regel achterhaald is en soms de spanning van een mooie wedstrijd teniet doet.

05 september 2018 - 11:33
uitgoalnieuwcar

De regel om uitgoals dubbel te laten tellen bij een gelijke stand werd in 1965 ingevoerd. Het idee erachter was simpel: het was vroeger veel lastiger om op pad te gaan voor een Europees uitduel en als je dan scoorde, mocht daar best een beloning tegenover staan.

Voor de introductie van de uitdoelpuntregel in 1965, eerst alleen in de oude Europacup 2, werd de winnaar van een tweeluik aangewezen door een muntje te tossen of een derde wedstrijd op neutraal terrein uit te schrijven.

De wereld is een stukkie kleiner geworden en de regel op het vlak van dubbel tellende treffers buitenshuis is eerder een last dan lust. Trainers van diverse topclubs kriskras verspreid door Europa zijn het hierover eens, zo bleek tijdens de jaarlijkse klankbordbijeenkomst.

“De trainers zijn van mening dat het bij lange na niet meer zo moeilijk is als vroeger om een doelpunt te maken tijdens een uitwedstrijd,” aldus Giorgio Marchetti, die werkzaam is bij de Uefa als wedstrijddirecteur.

Ook wordt als argumentatie aangevoerd dat een thuisclub vroeg of laat niet meer durft aan te vallen, omdat een uitdoelpunt van de tegenstander een Europese ontmoeting kan beslissen. “De trainers vinden dat er nog eens goed naar de regels moet worden gekeken en dat gaan we doen,” belooft Marchetti.

De trainers vinden het ook een goed idee om het sluiten van de transfermarkt gelijk te trekken. Er werd in Engeland en Italië besloten slechts transfers uit te voeren tot de start van de competitie, terwijl de markt in Duitsland, Frankrijk en Spanje tot begin september was geopend.

We zijn benieuwd of er naar de geluiden vanuit de dug-out wordt geluisterd. Over het algemeen duurt het vrij lang voordat de Uefa eens in actie komt, maar wie weet.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >