Ajax onder 19 start Youth League met zes doelpunten

Ajax 019 is de Youth League uitstekend begonnen. AEK Athene had op De Toekomst geen schijn van kans: 6-0. Voor rust zorgden de ‘vedetten’ voor de doelpunten, na rust de jonge invallers.

19 september 2018 - 16:37
youthcar
Ünüvar was eventjes de jongste doelpuntenmaker ooit in de Youth League. © Pro Shots

Het is even wennen dat Ajax 019 in een groepsfase van de Youth League uitkomt. De afgelopen jaren was de ploeg veroordeeld tot de knock-outroute, die bedoeld was voor de jeugdploegen die in eigen land wel kampioen werden, maar waarvan het eerste elftal de Champions League niet haalde.

Dit seizoen kent de ploeg van John Heitinga hetzelfde Champions League-schema als het eerste elftal. En dus trof de ploeg woensdag op De Toekomst de leeftijdsgenoten van AEK Athene. Vanuit Amsterdams oogpunt werd het een heerlijk opwarmertje.

Er werd al snel duidelijk dat Ajax weinig tegenstand had te duchten. De Amsterdammers waren op alle fronten te sterk voor de Grieken en deden dus zelf fysiek niet onder. Geconcentreerd en af en toe frivool speelde Ajax het uitvak nagenoeg leeg. Waar acht Grieken op het duel waren afgekomen, bleef er slechts één tot het einde.

Heitinga kon voor het Europese duel een greep doen uit de jonge selectie van Jong Ajax. Zo stonden Sven Botman en Boy Kemper achterin, Victor Jensen en Jurgen Ekkelenkamp op het middenveld en Ché Nunnely en Nicolas Kühn voorin: stuk voor stuk spelers met ervaring in de Keuken Kampioen Divisie. Zij maakten vooral in de eerste helft het verschil.

Kühn zette Ajax, op aangeven van Ekkelenkamp, al na zes minuten spelen op voorsprong. In de 26ste minuut aarzelde Nunnely geen moment en schoot de bal diagonaal achter de Griekse doelman Panagiotis Gkinis. Acht minuten later tikte Jensen op aangeven van de goed mee opgekomen rechtsback Liam van Gelderen de 3-0 binnen.

AEK leek zich na rust neergelegd te hebben bij een nederlaag. Ajax nam aanvankelijk ietwat gas terug, maar wist de score alsnog op te voeren. Ekkelenkamp kreeg als eerste daartoe de kans, maar de middenvelder schoot te wild over.

Het was aan de invallers om het net wel te vinden. De pas zestienjarige Sontje Hansen stond amper vier minuten in het veld (als vervanger van Brian Brobbey) of hij kon op aangeven van Kühn de bal simpel het doel inlopen.

Serginho Dest dacht: dat kan ik sneller. Amper een half minuutje nadat hij in het veld was gekomen voor Nunnely profiteerde hij van een blunder van Gkinis, die de bal over zich heen liet stuiteren. Dest was alert, pikte de bal op en kon richting een leeg doel lopen: 5-0.

Heitinga gaf de pas vijftienjarige Naci Ünüvar ook nog twintig minuten speeltijd. Zeven minuten voor tijd luisterde hij zijn Europese debuut op door de 6-0 op het scorebord te zetten uit een strafschop. Hij werd daarmee eventjes de jongste doelpuntenmaker in de Youth League ooit, want elders op de velden scoorde even later een nog jonger spelertje.