Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die ons opvielen bij Ajax - Heracles Almelo

Je wilt en verwacht het niet, maar het gebeurde toch. Ajax is het verse eredivisieseizoen wederom bijzonder slecht begonnen door in de eigen Johan Cruijff Arena met 1-1 gelijk te spelen tegen Heracles. Er viel ons genoeg op in een stadion vol chagrijn.

11 augustus 2018 - 20:29
UsershyraDesktopajax_dataimagesa5baa233269717d20bf64b65d60384f2_normal
Ajax begint het seizoen dramatisch in eigen huis. © Pro Shots

Door Floris Roos

Basisplaatsen voor Sierhuis, Wöber en Eiting
We moesten even een paar keer kijken naar de elf namen die Erik ten Hag op de been bracht tegen Heracles, maar het klopte echt. Ajax trapte de eredivisie voor eigen publiek af met een verrassende startopstelling. Ten Hag gaf een aantal spelers rust met het oog op de return tegen Standard Luik.

Zo mocht Kaj Sierhuis in de punt van de aanval beginnen ten koste van Klaas Jan Huntelaar. Ook Carel Eiting en Donny van de Beek stonden op het wedstrijdformulier. Frenkie de Jong en Lasse Schöne namen in de dug-out plaats.

Daar kwamen zij Nico Tagliafico ook tegen. De Argentijn kreeg eveneens rust van Ten Hag. Dat was goed nieuws voor Max Wöber, want de Oostenrijker mocht weer eens beginnen. De wisselingen passen allemaal bij de teksten die de trainer eerder sprak over het rust geven aan spelers wanneer de kans zich voordoet.

Eerste fluitconcertje van het seizoen alweer een feit…
Natuurlijk waren nog veel supporters op vakantie, maar zij die wel in de Johan Cruijff Arena zaten, waren vol goede zin. Eindelijk weer eredivisievoetbal in de Arena! De verwachtingen zijn dan ook torenhoog bij het publiek, al hadden de spelers aanvankelijk nogal moeite om aan die hoge verwachtingen voldoen.

De Ajacieden schotelden het publiek een saaie en matige eerste helft voor. Er ging veel fout en met wat mazzel had Heracles ook zomaar op voorsprong kunnen komen. Uiteindelijk trok Ajax het spel wat naar zich toe en had het via Van de Beek en Wöber moeten scoren. Dat lukte niet en dus klonk na het rustsignaal alweer het eerste fluitconcert(je) van seizoen 2018/2019.

Ten Hag grijpt al snel na rust in
Na rust leek Ajax even een tandje bij te schakelen, maar al snel ging er toch alweer veel mis. Ten Hag greep al na tien minuten in en bracht Huntelaar en Frenkie binnen de lijnen. Sierhuis en Wöber gingen naar de kant en Blind verhuisde naar de plek links achterin. Het maakte dat Frenkie opnieuw centraal achterin ging spelen.

Aan het spelbeeld veranderde het niet bijster veel, want het bleef moeizaam ogen wat de Ajacieden lieten zien. Heracles had op zeker moment ook wel door dat het totaal niet lekker liep bij Ajax en probeerde waar mogelijk het spel flink te vertragen. Dat kon het publiek weer niet waarderen, waardoor het er allemaal niet gezelliger op werd in de Arena.

Een kwartier voor tijd had David Neres de openingstreffer op de schoen, maar de bal ging via een Almeloos been over de goal. Even ervoor kopte Huntelaar net onder een bal door. Veel supporters zagen de bui al hangen en keken met een schuin oog naar het scorebord, waarop de klok onverbiddelijk doortikte.

Na 83 minuten gebeurde precies dat waar iedereen bang voor was: de tegengoal. Kristoffer Peterson mocht van grote afstand aanleggen en pegelde de bal buiten bereik van Andre Onana in de kruising, tot frustratie van het Amsterdamse publiek dat direct het ‘voetballen voetballen’ aanhief.

Vlak voor tijd kopte aanvoerder Matthijs de Ligt Ajax op gelijke hoogte, waardoor het publiek er nog een keer achter ging staan, maar gescoord werd er niet meer. Tot onvrede van de supporters bij wie het goede gevoel te voet komt en te paard gaat.

Het is wel te begrijpen, al was het maar omdat we inmiddels goed weten hoe lastig het is om vroeg opgelopen schade verderop in het seizoen te herstellen. Al vaak zat kwam Ajax een paar puntjes tekort, die het bij aanvang van de competitie morste.

De net-niet assist van Ziyech
Nee, Ajax speelde niet best, al onderscheidde Hakim Ziyech zich bij vlagen. Na een fraaie krulbal op de lat was er na veertig minuten spelen plots de splijtende steekbal op Van de Beek. Helaas werd de prachtpass van Ziyech nooit een assist, omdat doelman Janis Blaswich de inzet van Van de Beek pareerde. In de tegenstoot die volgde lag er plots veel ruimte voor de bezoekers, maar het was ook nu Ziyech die zich liet zien. De middenvelder schuwde zijn verdedigende taak niet, ging vol in de achtervolging en zorgde er vrijwel in zijn eentje voor dat de counter van Heracles ongevaarlijk bleef. Die arbeid kon op goedkeuring van het publiek rekenen.

Niet het gedroomde basisdebuut voor Sierhuis
Het was zeker een verrassing dat Sierhuis mocht beginnen. Sterker nog, na twaalf minuten had hij al succesvol kunnen zijn. Tadic verzond een strakke en lage voorzet, maar de inglijdende Sierhuis kwam net een teen tekort. Iets later had de basisdebutant bijna een assist te pakken. De spits fungeerde als prima aanspeelpunt en legde een ingespeelde bal keurig terug op Ziyech. De Marokkaan dacht niet na en krulde de bal met links via de lat de F-side op. Heel veel meer kon Sierhuis niet uitrichten, waardoor het niet het basisdebuut werd waar hij vermoedelijk van had gedroomd.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >