Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zeven zaken die ons opvielen bij Standard - Ajax

Een bij vlagen swingend Ajax vergat zich dinsdagavond in Luik te belonen en gaf een 0-2-voorsprong vlak voor tijd uit handen. Standard kwam terug tot 2-2 en daarmee staat er volgende week nog een verhit potje in Amsterdam te wachten. Laten we eerst eens terugblikken op wat ons zoal opviel in Sclessin.

07 augustus 2018 - 21:55
UsershyraDesktopajax_dataimages7a0ddb7692bcf7037af155ccfe000d68_normal
Ajax gaf een voorsprong van 0-2 zomaar uit handen... © Pro Shots

Door Floris Roos

Ajax komt eerste tien minuten best goed weg in luidruchtig Luik
Vanaf het beginsignaal van arbiter Tobias Stieler bleek dat de stembanden van beide supportersgroepen goed gesmeerd waren. Het was een heerlijke herrie in het sfeervolle stadion van Standard. De aanmoedigingen vanaf de steile tribunes sloegen duidelijk over op beide ploegen, al kwam Ajax tijdens de eerste tien minuten goed weg. Standard kon tot tweemaal toe vrij uithalen op de goal, maar tot opluchting van Andre Onana gingen de pogingen rakelings langs de voor Ajax goede kant van de doelpaal. Pas daarna trok Ajax meer en meer het spel naar zich toe, om het gedurende de tweede helft weer uit handen te geven.

Heerlijke toverbal van Ziyech
Na een dik half uur spelen toverde Hakim Ziyech met een heerlijke boogbal in de diepte op Dusan Tadic. De Serviër leek even voor zijn eigen kans te gaan en had dat ook misschien moeten doen. Hij koos voor de onbaatzuchtige bal naar rechts op Klaas Jan Huntelaar die ook in kansrijke positie stond. De bal kwam, maar Standard-verdediger Christian Luyindama stak er nog net de voet tussen. Maar het begon met die heerlijke toverbal van Ziyech. Wat een genot.

Huntelaar nu wel gelijk raak!
Afijn, Tadic begon dus vanaf rechts en daar zal Huntelaar niet ontevreden mee zijn geweest. In de negentiende minuut ontving de Serviër de bal via Ziyech. Tadic liep kalm met de bal aan de voet op zijn tegenstander Collins Fai af. Beetje dreigen, beetje schijnbewegen, dat werk. Dan plots de schaar en de versnelling langs zijn man en de ragfijne voorzet met rechts. Doelman Guillermo Ochoa probeerde het nog, maar zag de bal over zich heen vliegen en Huntelaar stond al achter hem klaar om de bal met het hoofd binnen te duiken. Een ontzettend belangrijke goal van de onverstoorbare spits, al voelt dat na een 2-2-gelijkspel niet zo.

Neres wederom vanaf links
Al in Graz was Neres op linksbuiten een bijzonderheid, maar toen dachten we nog aan een mogelijk eenmalig iets. Ook in het Stade Maurice Dufrasne begon de Braziliaan echter vanaf de linkerkant en Dusan Tadic (met rugnummer 10) vanaf rechts. Het heeft er dus enige schijn van dat Erik ten Hag het een geslaagd experiment vond. Neres lijkt vanaf links wat minder dreigend en frivool, maar bleek toch erg belangrijk na een dik half uur spelen. Ziyech verstuurde maar weer eens een heerlijke pass, ditmaal op Neres. De Braziliaan legde keurig netjes terug op Tadic die de rechterkant had verlaten. De topaankoop van Ajax bedacht zich niet en schoot de bal in de verre hoek, buiten bereik van Ochoa: 0-2.

Veel positiewisselingen en beweging bij Ajax
Ajax kwam de eerste tien minuten best goed door, maar ging daarna aardig swingen. Het was soms serieus goed zoeken wie nou precies waar stond, want er was veel beweging en de Ajacieden doken steeds op een andere plek op. Zo stond Huntelaar even linksbuiten, terwijl Tadic de spitspositie bemande. Ook sloop Neres af en toe naar zijn vertrouwde plek op rechts en vonden we Blind plots op het middenveld met Frenkie erachter. Ook de energieke Noussair Mazraoui werd veel in het aanvalsspel van Ajax betrokken. De spelers gingen allemaal steeds wel weer terug naar hun eigen plekkie, maar toch was voor Standard op zeker moment allemaal niet meer te volgen. Vooral Ziyech dook dan weer links en dan weer rechts op en strooide bij vlagen met heerlijke balletjes. Helaas beloonde de Marokkaan zichzelf niet met een treffer toen hij vlak na rust in kansrijke positie werd gebracht door Tadic. Het had Ajax mogelijk veel gescheeld, zo bleek na het laatste fluitsignaal.

Standard maakt het Ajax toch nog knap lastig!
Er leek niks aan de hand voor Ajax, maar halverwege de tweede helft schakelde Standard Luik toch een tandje bij. Dat resulteerde in veel ruimte voor de aanvallers van Ajax, maar daar werd onvoldoende gebruik van gemaakt. Er waren kansjes, maar tot doelpunten kwam Ajax niet. Aan de andere kant viel de tegentreffer die je niet wilde uiteindelijk wel na een doeltreffende uithaal van Mehdi Carcela. Stadion Sclessin ging er nog eens goed achterstaan en een orkaan van geluid brak los. Onana zag in die fase nog een bal via de paal in zijn handen vallen, tot grote opluchting van het uitvak achter hem.

Kort voor tijd ging het alsnog flink mis toen de thuisploeg een penalty kreeg na een overtreding van Mazraoui. Renaud Edmond liet Onana vanaf elf meter kansloos: 2-2. Zo staat er nog een spannende return in Amsterdam op het programma.

Frenkie eindelijk op zijn geliefde middenveld
We kunnen gerust stellen dat Frenkie de Jong de centrale positie achterin uitstekend invulde, zo lang het nodig was. Hij deed het uitstekend naast maatje Matthijs de Ligt. De technicus stak echter ook nimmer onder stoel of banken dat hij uiteindelijk toch echt op het middenveld wilde voetballen. Tijdens de dubbele confrontatie met Sturm Graz stond Frenkie nog achterin. Tegen Standard Luik begon Daley Blind voor het eerst in de basiself, waardoor Frenkie een linie naar voren schoof. Dit ging wel ten koste van Carel Eiting die naast Donny van de Beek op de bank mocht plaatsnemen. Laatstgenoemde viel nog wel in voor de moegestreden Frenkie, terwijl Eiting nog een paar minuten kreeg toen Schöne naar de kant ging.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >