Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat zaken die je moet weten over Champions League van nu

Het is inmiddels vier jaar geleden dat Ajax uitkwam in de Champions League. Gelukkig komt er geen vijfde seizoen, want de Ajacieden zijn dit keer 'gewoon' van de partij. De wereld draaide in de tussentijd door, dus wij praten je eventjes bij over de CL anno nu!

30 augustus 2018 - 13:57
UsershyraProjectsajax_dataimages733a19319cd7e65e08c2fa371ca96364_normal
De CL is zo veel meer dan een wedstrijdje Europees voetbal. © Sjoerd Tullenaar

Door Kevin Van Nunen

Het lukte Ajax om drie voorronden te overleven, dus daarvan zijn we uitstekend op de hoogte. We weten dat die drie voorronden noodzakelijk waren omdat tegenwoordig ook nummers vier van grote competities zich rechtstreeks plaatsen, maar er blijven nog wat nieuwe zaken over.

Aftraptijden
Laten we eens beginnen met de momenten waarop wordt gevoetbald. Vroeger was het vaste prik woensdags om 20.30 uur Champions League te spelen, maar dit wordt steeds verder uitgebreid. De wedstrijden zijn tegenwoordig op dinsdag en woensdag. En vanaf nu ook nog eens vroeg en laat.

Er worden steeds minder wedstrijden tegelijkertijd gespeeld, zoals we dat ook kennen in de Europa League. De wedstrijden op het hoogste platform beginnen vanaf deze editie om 18.55 en 21.00 uur. Hoe de indeling hiervan precies tot stand komt, weten we niet. Het is in de Europa League gebruikelijk dat je thuis op tijd X en uit op tijd Y speelt. Er wordt straks vanzelf meer duidelijk.

Nieuwe branding
Wie weet is dit je wel al opgevallen tijdens het tweeluik met Dinamo Kiev. Er werd met de grote CL-vlag gewapperd in de middencirkel en stadions werden netjes aangekleed, maar dan wel met nieuwe doeken. Je spot rechtsonder tegenwoordig een soort roze gloed.

Die roze gloed verwachten we vast terug te zien in de stadion, maar op andere plekken komen we ook andere kleuren tegen. Daar worden de sponsoren wel zo vrolijk van, als de branding van de CL deels in hun eigen kleuren zijn. En uiteindelijk draait het in de Champions League natuurlijk ook om de centjes.

Ajax verdient op basis van verleden
Over centjes gesproken, Ajax verdiende al een kleine 40 miljoen euro door zich alleen maar te plaatsen voor het hoofdtoernooi. De startpremie bedraagt voor iedere club 15,25 miljoen euro, maar Ajax krijgt nog eens 19,8 miljoen euro gestort op basis van prestaties uit het verleden.

De Uefa houdt bij hoe clubs de afgelopen tien seizoenen presteerden op Europees niveau en die prestaties leveren keiharde munten op. We vinden Ajax terug op de 21ste plaats, onder meer dankzij het bereiken van de finale van de Europa League. Aangezien boven Ajax clubs staan die zich niet wisten te plaatsen – Arsenal, Chelsea en AC Milan – leveren de historische prestaties alleen maar meer geld op.

Ook op basis van de market pool kan Jeroen Slop nog een storting van de Uefa tegemoet zien. De market pool bestaat onder meer uit de opbrengst van televisierechten, zo luidt de korte en simpele uitleg. Vroeger viel hier het grote geld mee te verdienen, maar de bijdrage van Nederland is flink gekrompen. Voor Ajax komt het neer op zo’n 3 miljoen euro.

Ajax en PSV met jongste spelersgroep
We zijn dus vier jaar verder sinds het laatste optreden van Ajax in de CL. De club roerde zich deze zomer op de transfermarkt en koppelde jong talent aan kwaliteit en ervaring, maar die in huis gehaalde ervaring blijkt nog altijd maar relatief. Dit leert een blik op de gemiddelde leeftijd van de selectie van alle CL-deelnemers.

Ajax heeft niet eens de jongste selectie van allemaal, dat is PSV. Het scheelt overigens niet veel: 23,4 jaar om 23,3 jaar. Ook AS Monaco beschikt over een jonge, talentvolle groep spelers. Daarna loopt de gemiddelde leeftijd alweer snel op. De echte toppers hebben selecties die gemiddeld zo’n twee jaar ouder zijn. Of meer natuurlijk.

Finale in Madrid
Het is nog steeds slechts anderhalf jaar geleden dat Ajax in een Europese finale stond. Die van de Europa League weliswaar, maar het is altijd leuk om vooruit te kijken. Ook als het heel ver vooruit is. De finale wordt dit keer gespeeld in het nieuwe onderkomen van Atletico Madrid: het Estadio Wanda Metropolitano. De speeldatum is zaterdag 1 juni 2019. Je kunt maar beter alvast weten waar je het voor doet, nietwaar?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >